- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Jugoslavija – primer da neokolonijalna praksa Zapada ne vodi ničemu dobrom

© Sputnik / Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2024
Pratite nas
Globalna većina jasno razume da neokolonijalna praksa zapadnjaka ne vodi ničemu dobrom, jedan od primera je Jugoslavija, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.
„Žalosna potvrda toga su nasilne metode rešavanja pitanja agresivne manjine na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama u brojnim zemljama sveta – Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji, azijskim i afričkim zemljama“, navodi se u članku Antonova, objavljenom u časopisu instituta „Šiler“.
Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za formiranje pravednijeg i održivijeg multipolarnog sistema međunarodnih odnosa, zasnovanog na Povelji UN i, pre svega, principu suverene ravnopravnosti država.
Kako je dodao, taj pristup nailazi na sve veću podršku u međunarodnoj zajednici koja teži da iskoreni ostatke kolonijalnog sistema.
„Istovremeno, tim naporima se aktivno suprotstavlja kolektivni Zapad, koji svim silama pokušava da zadrži 'uzde moći' i status 'arbitra sudbina'“, rekao je ruski ambasador.
Takođe je dodao da situacija u Ukrajini pokazuje neumorne pokušaje Zapada da potkopa situaciju na postsovjetskom prostoru.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala