Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Tek očekujem pritiske da uvedemo sankcije Rusiji

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
„Pa ne, ovo kad sam govorio na panelu, video sam ja šta nam se prema. To tek očekujem!“, ovako je predsednik odgovorio na pitanje da li je neko u Londonu pokušao da izvrši pritisak na njega da uvede sankcije Rusiji.
Dodao je da na samitu Evropske političke zajednice imao mnogo važnih i dobrih sastanaka i rekao da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji koja će se najverovatnije dogoditi krajem avgusta i početkom septembra.
On je novinarima rekao da je sa Makronom imao najduži sastanak i to o svim pitanjima i budućnosti Srbije, ali i da su razgovaralo o ekonomskoj, vojno-tehničkoj saradnji.

"Razgovarao sam i sa novoizabranim holandskim premijerom koji je me naučio da mu se prezime izgovara Šof, ali smo razgovarali i o planu rasta i reformskoj agendi. Razgovarao sam i sa (grčkim premijerom) Kirijakosom Micotakisom, Zelenskim i drugim liderima iz regiona i Evrope, predsednicom Švajcarske i verujem da smo obavili dobar razgovor", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio sa Zelenskim je imao razgovor o svim bilateralnim pitanjima.
Vučić je dodao i da je razgovarao sa litvanskim premijerom, poljskim Donaldom Tuskom, sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa predsednikom Rumunije Rumenom Radevim, premijerom Malte Robertom Abelom.
"To su bili dobri i sadržajni sastanci. Razgovarao sam i sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. Sa svima smo imali razgovore i bili su dobri, važni", rekao je Vučić.
Istakao je da je bilo zanimljivo na panelu na kome je govorio i na kome je imao priliku da kaže šta mislimo.
"Izgledalo je kao plus sastanak na kome se govorilo da Ukrajina mora da pobedi. Govorio je (britanski premijer Kir) Starmer, danska premijerka, švajcarska predsednica, Zelenski...", rekao je Vučić.

Oštar govor Zelenskog protiv Orbana

Vučić je rekao da je na otvaranju Evropske političke zajednice u Londonu, Vladimir Zelenski održao veoma oštar govor protiv mađarskog premijera Viktora Orbana koji nije imao priliku u tom trenutku da govori, kao i da je on, kao predsednik Srbije na panelu tokom samita poručio da bi trebalo da postoji malo uravnoteženiji stav po pitanju Ukrajine i Rusije.
Na pitanje da li je tačno da je bilo zapaljivih govora i da li je neko pomenuo uspostavljanje mira na otvaranju samita ili je to i dalje zaboravljena reč, Vučić je rekao:
"Nije fer da ja govorim o svemu, ali da, bio je (Zelenski) vrlo oštar govor protiv Viktora Orbana, koji nije imao priliku u tom trenutku da govori. I ono što smo mogli da čujemo od gospođe (danska premijerka Mete) Frederiksen i od britanskog premijera bilo je - Ukrajina mora da pobedi, Ukrajina mora da pobedi, Ukrajina mora da pobedi. Bar u tom prvom delu nije moglo da se čuje neko mišljenje kako i na koji način da se dođe do dijaloga i rešenja problema", rekao je Vučić.
Kako je naveo Vučić, sve je bilo - Ukrajina mora da pobedi, Rusija mora da bude poražena i to je to.
"Onda sam ja na ovom panelu rekao da bih voleo da postoji malo uravnoteženiji stav, ne po pitanju navijačkih strasti, jer ne mislim da je u pitanju fudbalska utakmica, pa i da postoji drugačiji pristup rešavanju problema i da bi to bilo dobro da se čuje, da je to smisao demokratije, a ne da svi duvamo u istu tikvu. Ali dobro, oni to tumače kao jedinstvo i ujedinjenost. Svi ljudi, pošto sam razgovarao sa bar 50 odsto evropskih lidera danas, svi znaju šta se tačno zbiva. Svi oni imaju svoje tajne službe koje ih dobro, podrobno i precizno izveštavaju o tome šta se događa na ratištu", rekao je Vučić.
Kazao je da je, kako bi se reklo, voz krenuo i svi se sklone dok ne prođe.
Dodao je da nikad nije bilo tako na samitu Evropske političke zajednice.
On je istakao da je Srbija poslala veliku pomoć Ukrajini u vidu 5.000 laptopova, a da je ranije poslala veliku finansijsku podršku.
"I pružili smo pomoć mnogo veću nego što su pružili oni koji nam drže pridike i predavanje", rekao je Vučić.
On je dodao da Srbija ne želi da izvozi tenkove nigde u svetu, jer kako je istakao, mora da podiže i jača kapacitete svoje vojske.
"Ja sam izabran da bi štitio interese svog naroda i svoje zemlje, a ne bilo koga drugog", poručio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala