- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojnik sa protivdronskim oružjem u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev nastavlja da gađa civilne objekte; Američki general: Sukob postaje nepredvidljiviji

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 876. Ministarstvo odbrane saopštilo je da se 95 ruskih vojnika vratilo iz ukrajinskog zarobljeništva. Ruska vojska uništila je ukrajinsko vozilo „bredli“ i oruđe M113. Mađarski ministar Sijarto izjavio je da bi ove godine mogla biti održana druga konferencija o Ukrajini na kojoj bi trebalo da bude i Rusija.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:35 18.07.2024
Treći put u poslednjih sat vremena ukrajinske trupe su uz pomoć dronova napale stambeno naselje Komsomoljac u Gorlovki, DNR, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.
Predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine saopštilo je da su Oružane snage Ukrajine u 20.50, 22.10 i 22.15 sati bacile eksplozivne naprave iz dronova na Nikitovski okrug Gorlovke.
21:32 18.07.2024
Glavnokomandujući savezničkih snaga NATO-a u Evropi general Kristofer Kavoli smatra da što duže traje sukob u Ukrajini, postaje sve nepredvidljiviji.
„Ratove je generalno teško predvideti, ali ako su dugi, onda je još teže predvideti bilo šta“, rekao je Kavoli, govoreći na forumu o bezbednosti u Aspenu u Sjedinjenim Državama.
Prema njegovim rečima, jedna od glavnih lekcija ukrajinskog sukoba je da u takvim sukobima „moramo da težimo brzoj pobedi“, jer ako se sukob oduži, onda će ga pratiti najneočekivaniji obrti.
Kavoli je dodao da su glavni faktori ukrajinskog sukoba, pored dostupnosti naoružanja i municije, dovoljan broj vojnog osoblja, kao i njihova obučenost i formiranje borbeno spremnih jedinica.
Prema njegovim rečima, pitanje snabdevanja ukrajinske vojske naoružanjem i obuka vojnika zavisi od Zapada, ali ne i pitanja mobilizacije.
„A ovo je postao veoma ozbiljan izazov za Ukrajinu u poslednjih šest meseci“, rekao je američki general.
On je pozdravio spuštanje starosne granice za mobilizaciju u Ukrajini i ukazao i na napore zapadnih zemalja da obuče ukrajinsku vojsku.
Kavoli je takođe istakao da je za preuzimanje inicijative neophodno stvoriti borbeno spremne jedinice i iskoristiti mogućnosti koje se u tom pogledu otvaraju.
16:40 18.07.2024
Orban: Mirovna inicijativa Mađarske o Ukrajini dobro napreduje
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se njegova mirovna inicijativa za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba razlikuje od zvaničnog koncepta EU. Prema njegovim rečima, inicijativa dobro napreduje, a prvi koraci su već preduzeti.
„Dobro napredujemo sa tim (mirovnom inicijativom)... Preduzeli smo sve korake u skldu sa planom. Suština našeg koncepta se razlikuje od zvaničnog koncepta, Evropska unija nije izvršilac spoljne politike SAD“, rekao je on novinarima pre početka samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.
Orban je objasnio da sada smatra najvažnijim prekid vatre i početak pregovora. Druge zapadne zemlje se nadaju da će se sukob završiti na bojnom polju, rekao je on. Međutim, sam mađarski premijer insistira na potrebi da se pregovori održe što pre.
„Svakog dana gubimo živote hiljada nevinih ljudi. Moramo da zaustavimo ovo“, rekao je on.
Početkom jula Viktor Orban je, u okviru „mirovne misije“, posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington. Na osnovu rezultata svojih putovanja izneo je predlog Evropskom savetu za novi pristup rešavanju rusko-ukrajinskog konflikta. Međutim, poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici Evropske komisije napominju da mađarski premijer nema mandat ni za kakve „mirovne misije“.
14:13 18.07.2024
U severnom delu Harkovskoj oblasti registrovan je povećan broj stranih plaćenika u redovima ukrajinske vojske i to pre svega iz Francuske, rekli su predstavnici ruske administracije regiona.
Kako se navodi, postoje podaci o 32 poginula Francuza.
13:48 18.07.2024
Zapadne zemlje su uznemirene što ukrajinska vojska trpi neuspehe na putu ka neizbežnom porazu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Oružane snage Ukrajine trpe neuspeh za neuspehom na putu ka neizbežnom porazu. To, naravno, zabrinjava Zapad, koji svim silama pokušava da spreči pobedu Rusije. A kada nema drugih načina, koristi se teror“, rekla je diplomata na redovnom brifingu.
13:09 18.07.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
PVO snage su tokom prethodnog dana oborile ukrajinski avion MiG-29 i 74 drona;
Grupa „Sever“ je prethodnog dana uništila tri protivničke brigade, odbila dva kontranapada, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 160 vojnika;
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dva skladišta municije i skladište vojno-tehničke opreme ukrajinske vojske;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 540 pripadnika u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Jug“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Zapad“ tokom proteklog dana gotovo 520 vojnika i 6 skladišta municije;
Grupa snaga „Istok“ tokom prethodnog dana poboljšala je taktički položaj, a ukrajinske snage izgubile su u zoni odgovornosti grupe gotovo 120 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika i 1 oklopno vozilo pešadije „MaksPro“ u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar,
Oružane snage Rusije uništile su infrastrukturu vojnog aerodroma, ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 127 regiona.
12:12 18.07.2024
Ruske snage u Volčansku u Harkovskoj oblasti postepeno napreduju, prva linija višespratnica uzeta je pod kontrolu, saopštio je zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave ruskog ministarstva i komandant odreda specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov .
„Ako govorimo o samom Volčansku, gde imamo direktna jurišna dejstva jedinica Ministarstva odbrane, treba napomenuti da smo poslednjih dana imali najteži deo – višespratnice u Volčanki. Prva linija ovih zgrada već je u potpunosti pod kontrolom jedinica ruskog Ministarstva odbrane. Naše jedinice svakodnevno pomalo napreduju“, rekao je Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.
11:31 18.07.2024
U napadu ukrajinskog drona na selo Otradno u Belgorodkoj oblasti povređene su tri osobe, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.
Prema njegovim rečima, dron je napao automobil koji je vozila žena. Zbog eksplozije, auto je udario u ogradu privatne kuće i zapalio se. Žena nije povređena, ali su ranjene tri osobe koje su se u trenutku napada nalazile u blizini. Povređenima je ukazana lekarska pomoć, dodao je Gladkov.
11:28 18.07.2024
11:14 18.07.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine.
09:19 18.07.2024
Aktuelni šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svom izbornom programu do 2029. Godine obećala da će nastaviti vojnu podršku Ukrajini sve dok to bude potrebno.
„Najbolja investicija u evropsku bezbednost je ulaganje u bezbednost Ukrajine. Evropska finansijska, politička i vojna podrška mora da se nastavi onoliko dugo koliko je potrebno“, navodi se u predizbornom programu Fon der Lajenove.
Poslanici Evropskog parlamenta glasaće u četvrtak u Strazburu o kandidaturi Ursule Fon der Lajen za mesto novog šefa Evropske komisije.
08:25 18.07.2024
Protivvazdušni sistem „pancir S1“ uništio je ukrajinski dron u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:32 18.07.2024
U Dnjepropetrovsku i Krivom Rogu odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
07:31 18.07.2024
Dva udara praćena ozbiljnom detonacijom izvedena su u pravcu Rafinerije nafte Kremenčug u Poltavskoj oblasti, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog ilegalnog proruskog pokreta Sergej Lebedev.
Takođe je u Kremenčugu izveden napad na fabriku vagona, gde se remontuje tehnika.
Lebedev je dodao i da je noćas izveden napad na vojni aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti.
07:22 18.07.2024
Dežurni sistemi PVO su tokom protekle noći uništili i presreli 33 drona iznad Krima i dva iznad Brjanske oblasti, a na Crnom moru uništeno je 10 bespilotnih čamaca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:17 18.07.2024
Posluga haubice 2A65 „msta B“ grupe „Dnjepar“ uništila je kamuflirano uporište ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra na heronskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:17 18.07.2024
Artiljerijski odred haubice 2S19 „msta S“ grupe snaga „Centar“ uništio je vatrene položaje i uporište ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:15 18.07.2024
Ruska grupa „Zapad“ uništila je tokom proteklog dana 13 minobacačkih odreda ukrajinske vojske, saopštio je načelnik pres centra grupe Ivan Bigma.
07:15 18.07.2024
Ruske snage odbile su kod Sevastopolja napad pomorskog bespilotnog čamca. On je uništen, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala