- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ursula fon der Lajen najavila formiranje evropske odbrambene unije

© Sputnik / Lola Đorđevićšefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Ursula fon der Lajen obećala je danas da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.
Takođe je najavila nov pristup upravljanju spoljnim granicama EU.
U dokumentu na 31 stranici, ona je iznela svoju viziju i smernice, pre nego što poslanici EU budu glasali kasnije danas o njenom izboru, prenosi Rojters.
Između ostalog, Fon del Lajen je predložila novu klimatsku politiku i fokus na izgradnji istinske evropske odbrambene unije.
“Predložićemo niz projekata odbrane u zajedničkom evropskom interesu, uključujući evropski vazdušni štit i sajber odbranu”, navodi se u političkim smernicama Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.
Ona je najavila da će predložiti novi pristup upravljanju granica i vraćanju migranata. Obećala je i da će u slučaju ponovnog izbora na mesto predsednice EK ojačati agencije Fronteks i Europol.
"Nećemo pokazati toleranciju prema onima koji prete bezbednosti naših granica i našim građanima sa hibridnim napadima", rekla je Fon der Lajen.
Dodala je da namerava da utrostruči broj pripadnika evropske granične i obalske straže.
Takođe je najavila da će imenovati komesare za proširenjue EU i odnose sa Mediteranom.

Pristupanje EU proces zasnovan na zaslugama

Fon der Lajen navela je da će pristupanje EU uvek biti proces zasnovan na zaslugama i poručila da će biti pojačana podrška za pripremu zemalja kandidata, uključujući kroz investicije i reforme iz Plana rasta za Zapadni Balkan.
"Pristupanje EU uvek će biti proces zasnovan na zaslugama – i svaki kandidat će se ocenjivati na osnovu sopstvenog napretka ka ispunjavanju svih kriterijuma. Pojačaćemo podršku za pripremu zemalja kandidata, posebno koristeći investicije i reforme u Planu rasta za Zapad Balkan i instrument za Ukrajinu. Ovo će pomoći da se oni integrišu u delove pravnih tekovina EU i jedinstveno tržište i to će ih naviknuti na pristup fondovima EU", navodi se u političkim smernicama Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.
U delu pod nazivom "Proširenje kao geopolitički imperativ" ona je dodala da će vladavina prava i osnovne vrednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU, i temelji reformisane i proširene Unije u budućnosti.
"Imenovaću posebnog komesara za proširenje da upravlja ovim radom", poručila je Fon der Lajen.
Ona je podsetila na proslave kojima je ove godine obeleženo 20 godina od najvećeg talasa proširenja i koje su, kako je ocenila, omogućile da se razmisli o tom uspehu za zemlje koje su se pridružile EU, kao i za celu Uniju.
"Istorija ponovo zove, a Evropa ima jasan izbor za svoju budućnost", navela je Fon der Lajen.
Ona je izrazila da je moralni, politički i geopolitički imperativ da se dodatno upotpuni EU, u skladu sa obećanjem datom u ugovorima EU.
"U svetu velikih sila, veća i jača Unija nam daje veću geopolitičku težinu i uticaj na globalnoj sceni. Pomaže nam u smanjenju naših zavisnosti, poboljšava našu otpornost i jača našu konkurentnost. To nas čini sigurnijim i može pomoći u učvršćivanju demokratije, stabilnosti i vladavine prava širom Evrope", navela je Fon der Lajen, uz ocenu da to neće biti lako putovanje.
Ukazala je i da su mnogi sumnjali u sposobnost EU da integriše veliki broj zemalja članica 2004. godine, "sve sa različitim snagama, ekonomskim strukturama i veličinom stanovništva".
"Ali EU je odgovorila izazovu, interno se pripremajući i rano integrišući. Evropa će ponovo odgovoriti na ovaj izazov", zaključila je Fon der Lajen.
Evropski parlament (EP) glasaće danas o izboru aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala