- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pistorijus: Američke rakete u Nemačkoj ─ odgovor Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistr odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorijus
Ministr odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorijus - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Predstojeće raspoređivanje američkih raketa i hipersoničnog oružja u Nemačkoj je odgovor na razmeštanje ruskih operativno-taktičkih raketnih sistema „iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu listu „Rajniše post“.
„To što će Sjedinjene Američke Države od 2026. godine u Nemačkoj sprovesti nije ništa drugo do suprotstavljanje pretnji iz Rusije u vezi sa raspoređivanjem ‘iskandera’ u Kalinjingradskoj oblasti. Obuzdavanje će ponovo funkcionisati“, istakao je Pistorijus.
Prethodno, predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu televiziji "Rusija 24" upozorila je da Nemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji - to je zabeleženo u posleratnoj dokumentaciji.
Šef delegacije Rusije na pregovorima o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem u Beču, Konstantin Gavrilov prokomentarisao je za Sputnjik da je odluka o razmeštanju američkih raketa dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine gruba pogrešna procena obe zemlje.
Ranije je Berlin saopštio da namerava da zajedno sa Vašingtonom počne da raspoređuje nove američke rakete na nemačkoj teritoriji koje imaju kalibar da dosegnu rusku teritoriju.
U zajedničkoj izjavi Sjedinjenih Država i Nemačke koja je objavljena 10. jula navodi se da će Vašington 2026. godine početi da raspoređuje na teritoriji Nemačke oružje većeg dometa od onog koji se trenutno nalazi u Evropi. Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da takvi planovi Vašingtona povećavaju verovatnoću trke u naoružanju i da mogu dovesti do nekontrolisane eskalacije.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
SVET
Ovo je ozbiljna pretnja: Šta će učiniti Rusija kada Amerika rasporedi rakete u Nemačkoj
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala