- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Prisustvo brodova NATO-a na Crnom moru ─ pretnja za Rusiju

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUBrodovi NATO-a na vojnim vežbama
Brodovi NATO-a na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2024
Pratite nas
Prisustvo brodova NATO-a u regionu Crnog mora predstavlja pretnju za Moskvu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući ukaz predsednika Ukrajine, kojim je stupila na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o strategiji pomorske bezbednosti zemlje.
Osnovni zadaci ove strategije su izgradnja ukrajinskih pomorskih snaga i osiguranje stalnog prisustva snaga NATO-a na Crnom moru.
„Koncentrisano prisustvo brodova NATO-a, uzimajući u obzir i Bugarsku i Rumuniju, priobalne države-članice Alijanse, naravno da predstavlja dodatnu pretnju Rusiji, a posebno u trenutnoj situaciji neposrednog mešanja država NATO-a u sukob u Ukrajini“, rekao je Peskov novinarima.
S tim u vezi, Rusija će preduzimati sve neophodne mere kako bi osigurala svoju bezbednost, naglasio je portparol.
On je dodao i da Turska ispunjava svoje funkcije administratora u regulisanju plovidbe.
„Režim boravka necrnomorskih država u vodama Crnog mora je prilično strogo regulisan Konvencijom iz Montrea. Turska u datom slučaju predstavlja administratora i sasvim dobro obavlja svoju funkciju“, oceni je Peskov.
Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Ona podrazumeva slobodu prolaska kroz moreuz za trgovačke brodove i u mirnodopsko i u ratno vreme, ali u različitim režimima.
Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na period od tri nedelje. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolazak vojske kroz Bosfor i Dardanele.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala