Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Londona: Opšte ludilo u svetu, sve ujela ce-ce muva

© Tanjug / MARKO DJOKOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da vlada opšte ludilo, kako kod nas, tako i u svetu.
„To je sve ce-ce muva ujela, svi poludeli, majke mi moje. Tako je ovde, tako je i svuda. Hoćemo mir, ali da nikad mir ne dođe. Hoćemo mir, ali da pobede naši, ako naši ne mogu da pobede, tim gore po mir. Hoćemo demokratiju, ali da ne čujemo ove druge šta misle. Hoćemo da kažemo sve najgore o Vučiću, ali nemoj slučjano ti Vučiću da kažeš ono što smo rekli o tebi“, rekao je predsednik Srbije u Lonodnu, gde će prisustvovati Samitu Evropske političke zajednice, a komentarišući navode pojedinih medija da se protiv njih vodi hajka.
Istako je da da mu se čini da su svi u Evropi u nekoj vrsti "ratnog moda" i raspoloženja.
"Za nas je važno da imamo dobre odnose sa Evropom, da guramo dalje, da ekonomski razvijamo našu zemlju, da vidimo možemo li da napredujemo na evropskom putu, a sve ovo drugo, da se izmaknemo što je više moguće“, poručio je Vučić.
Tako je i nastala Evropska politička zajednica – kao odgovor Evrope za jasnu distancu u odnosu na Rusiju i Belorusiju. Osim Gruzije, Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji.
"Jasno je da će moj kolega, a sad ćemo videti da li će doći predsednica Gruzije Salome Zuribišvili, koja je protiv takve politike, ili će doći premijer, koji je za ovakvu politiku, odnosno protiv uvođenja sankcija. Svakako vam je jasno da će Srbija biti pod najvećom pažnjom. Mi smo u srcu, u centru Evrope, Gruzija je malo dalje, tako da će svakako biti reči o tome i nemam nikakve sumnje da će Rusija i Ukrajina biti glavne teme“, kaže Vučić.
Istakao je da Evropska politička zajednica nije bila loša ideja zato što ona služi ne da bi se dalo mnogo onima koji su na evropskom putu, ali da im se ipak pruži prilika da jednom u šest meseci govore pred predstavnicima Evropske unije i da mogu da iskažu šta je to što misle.
"Ne mislim da je to loše, mislim da je sve to okej, ali nema velikih rezultata, niti će ih biti. Ako vi vodite u ovom trenutku kampanju protiv Viktora Orbana zato što je s nekim razgovarao, gde je smisao svega? Šta očekujete od Srbije? Da se pridruži takvim kritikama? Pa nećemo. Od toga da se zaklinjemo na vernost, da ćemo ne znam šta da uradimo protiv Kine. Ne pada mi na pamet. Ne zato što ne pripadamo tu. Da, pripadamo tu, samo što imamo svoj mozak i racionalno razmišljamo i ozbiljno promišljamo“, rekao je Vučić.
On je naveo da da će na samitu Evropske političke zajednice u Londonu imati više važnih bilateralnih sastanaka - sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednikom holandske vlade Dikom Šufom, Švajcarcima, i sa nekima iz regiona.
On je novinarima uoči sastanka rekao da je pitanje kada će se vratiti sutra u Srbiju, gde mora da stigne na večeru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim će u petak od 7.30 imati sastanke.
Rekao je i da očekuje da glavna tema samita u Londonu bude Ukrajina, budući da predsednik te zemlje Volodimir Zelenski dolazi.
"Da pokažu da neće da popuste, da pokažu jedinstvo. Neki od nas će da ćute i gledaju na sve to i čekamo neku vest", rekao je Vučić.

U petak s Šolcom dug razgovor o svim temama i momrandum o minerlanim sirovinama

Vučić je izjavio da će u petak imati dug bilaterlni sastanak sa Olafom Šolcom u četiri oka i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, u vezi sa KiM, stanju u regionu, ali i o razvoju naše ekonomije, kao i da će potpisati memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.
"I kroz Agendu rasta i planiranje pridruživanja u jedinstvenom evropskom tržištu. Ali istovremeno ćemo i razgovarati o onome što je tema tog dana - dolazi potpredsednik Evropske komisije Maraš Ševčović, doći će predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj. Doći će predsednici KFW-a, Italijanske razvojne banke, i ono što je iznenađenje i ljudi, glavni šef Mercedes-Benca, tako da očekujemo razgovore", rekao je Vučić.
On je istakao da će biti potpisan memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina.
"Vezanih za jedan opšti, generalni okvir, to je što će potpisati Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Evropskom unijom, odnosno Marošem Ševčovićem", rekao je Vučić.
Naveo je da je za nas važno da sve te institucije zajedno sa predstavnicima naše vlade potpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira.
"Dakle od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođe u Srbiju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred. Mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad", rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala