- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Velika međunarodna akcija „General“ u Crnoj Gori: Hapšenja zbog krijumčarenja droge

© Sputnik / Boban NovovićCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
U međunarodnoj akciji "General", po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pripadnici SPO uhapsili su devet osoba, a krivične prijave su podnete protiv 19 lica zbog sumnje da su krijumčarili drogu.
"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalno policijsko odeljenje (SPO) je lišilo slobode V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bekstvu ili nisu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", saopšteno je iz SDT-a.
Navedeno je da je predmet krivične prijave delovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je sprečeno od organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je sprečeno od organa otkrivanja Australije.
"Otkrivanje i obezbeđivanje dokaza o krivičnim delima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obaveštenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspešno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odseka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namena", naveli su iz SDT-a.
Policija će, naveli su, osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih dela i predmeta važnih za krivični postupak.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala