- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Stoje i urlaju je ok. Kad počnu da tuku to je kraj“: Vučić o mogućim protestima zbog projekta Jadar

© Sputnik / Lola Đorđević Ekološki protest u Beogradu
 Ekološki protest u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Rio Tinto u Srbiju dovela prethodna vlast 2001. godine i upitao da li je Srpska napredna stranka "razorila državu" jer plata više nije 329 evra već 830 evra.
"Ili zato što nije promenjen kurs dinara u odnosu na evro 12 godina ili zbog velikih investicija, većeg broja automobila ili što su izgrađene pruge", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da prethodna vlast nije dala dozvolu za eksploataciju litijuma i njegovu otužbu da je SNS razorila državu, Vučić je upitao i da li je SNS razorila zemlju zato što je popravila "pljačkaške" privatizacije prethodne vlasti, pa je isplatila ljudima od Niša do Kraljeva neisplaćene plate 2005, 2006, 2007...
"Rio Tinto u Srbiju 2001. godine su doveli oni (prethodna vlast), 2004. su doneli prve zakonske odluke i podzakonske akte. 2006. oni menjaju Zakon o rudarstvu i ukinuli javne nabavke već onaj ko provodi istražna prava radi i eksploataciju", rekao je Vučić novinarima u Londonu.
On je dodao da je prehodna vlast 2012. godine ocenila da je Rio Sava Eksplrejšn jedna od najboljih kompanija u svetu.
"Da im vi oduzmete to pravo sada pitanje je da li bismo sa dve ili tri milijarde morali da prođemo na arbitražama. Ko će to da plati? Đilas od svojih 619 milione ili ko? Država Srbija to ne može sebi da priuštiti. Ali samo hoću da vam kažem kako to izgleda i kako to sve ide", rekao je Vučić.
On je istakao da će voditi računa o narodu u Loznici.
"Pošto znam ja da ove političare iz Beograda baš briga, jedan vam se javi s ovog mora, drugi s onog mora, treći planira prekosutra da ide na more, a četvrti na okean, a jedan na onaj najdalji okean gde je ono brčkanje s kornjačama i tako dalje. Dakle, baš njih briga za naš narod u Loznici i na zapadu Srbije. Mene briga. I zato ću ja da vodim računa o tom narodu i da gledam šta je tačno to što narod može da dobije tamo, šta su stvari koje može da izgubi, da razgovaram sa ljudima i da slušam i psovke i povike i da gledam da uradim ono što je najbolje moguće za Srbiju", poručio je Vučić.

Demokratsko pravo aktivista da izađu na ulicu sve dok ne maltretiraju ljude

Vučić je naveo da je demokratsko pravo ekoloških aktivista da na ulici iskažu nezadovoljstvo zbog projekta "Jadar" i istakao da je to u redu, sve dok ne diraju nikoga i dok "ne maltretiraju ljude".
"A sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. Stoje, sede, viču, urlaju šta god - sve OK. Kad počnu da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj i to je to. Tako da, demokratija, to je prirodno. I nećemo biti ni blizu brutalni kao oni u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto... Mi smo tu vrlo tolerantni, vodićemo računa, čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte ", rekao je Vučić.
On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše najave pojedinih ekoloških aktivista da će zbog nove uredbe vlade o projektu Jadar izaći da na ulici štite prirodu i poručio svakome ko misli da će takvim demonstracijama da zauzme vlast i da će menjati volju naroda da se "tako nešto se neće dogoditi".
Litijum - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Ukrajina ima najveće zalihe litijuma u Evropi — pogledajte gde je Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala