- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Severna Makedonija se osmi dan bori protiv požara – ekipa MUP-a Srbije angažovana u Novom Selu

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtivpožarni helikopter Kamov Ka-32 ima rezervoar od 4.000 litara, a vodu u toj količini može da usisa za samo jedan minut
Protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 ima rezervoar od 4.000 litara, a vodu u toj količini može da usisa za samo jedan minut - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
U Severnoj Makedoniji već nedelju dana traje borba sa požarima. U pomoć im je pritekla i ekipa iz Srbije, helikopterska jedinica i pripadnici Sektora za vanredne situacije, koja će i danas biti angažovana u Novom Selu, blizu bugarske granice.
Sušni period rasplamsao je požare širom regiona. S vatrenom stihijom bore se u Severnoj Makedoniji, južnoj Bugarskoj i u blizini tromeđe sa Grčkom i Turskom.
Na području od oko 30 kilometara planine Serta, aktivno je 20 požara, od toga pet većih.
U Centru za upravljanje krizom očekuju da će neke od najvećih uspeti da lokalizuju, jer su im u pomoć stigle kolege iz zemalja u okruženju. Naš tim će i danas biti angažovan u Novom Selu, blizu bugarske granice.
Goran Stojanov, gradonačelnik grada Negotino izjavio je za RTS da osmi dan na teritoriji istoimene opštine bukte požari, od kad su izbili na planini Serta.

"Požar je zahvatio veliki deo planine i nema promene situacije u odnosu na jučerašnji dan. Ujutru je mirno, ali sa rastom temperatura tokom dana dođe do širenje požara. Ekipe su na terenu", navodi Stojanov i dodaje da nema problema u funkcionisanju grada, osim što se oseća paljevina.

Veoma je toplo u centralnom delu Severne Makedonije, trenutno je 27 stepeni, dok je juče živa na termometru prelazila 43 stepena na Celzijusovoj skali.
Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP-a odletili su juče protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 u Severnu Makedoniju da pomognu u gašenju požara.
Vlada Severne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala