- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Romić: Suđenje Dodiku je napad na ustavne nadležnosti predsednika Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Savetnik predsednika Republike Srpske Marko Romić izjavio je danas da suđenje predsedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću predstavlja napad na ustavne nadležnosti predsednika kojim se pokušava unišititi integritet Republike Srpske.
Romić je rekao da se suđenjem pokušava dokazati nešto što u sudskoj praksi nije zabeleženo - da izvršavanje ustavne obaveze može da bude inkriminisano kao krivično delo.
"To bi značilo da sve što je suprotno odluci visokog predstavnika, a Kristijan Šmit i nije visoki predstavnik, predstavlja krivično delo", naveo je Romić.
Romić je istakao da će svedoci odbrane na današnjem ročištu objasniti funkcionisanje zakonodavnog sistema Republike Srpske.
"Zakonodavni postupak u Republici Srpskoj odvija se tako da sve zakone koje donosi Narodna skupština i koji potom prolaze kroz Veće naroda, predsednik ima pozitivnu ustavnu obavezu da potpiše", naveo je Romić.
Kaže i da je Sud odbio saslušanje Šmita kao svedoka, jer bi se time dokazalo da on nema mandat.
"Dokazalo bi se da ne može da donosi zakone, da nije imenovan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a i da jeste, dokazalo bi se da nije prekršena nijedna odluka OHR-a ispunjavanjem ustavnih obaveza predsednika", ukazao je Romić za RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala