- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

O čemu sve treba voditi računa tokom sunčanja

CC0 / Unsplash/Arturo Rivera / Sunčanje
Sunčanje - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije doktor Jadran Bandić rekao je danas da građani tokom sunčanja moraju da vode računa da ne izgore kako bi izbegli oštećenja kože i dodao da je u julu nebezbedno izlaganje Suncu u periodu od 10 do 17 sati.
Govoreći o merama zaštite od Sunca u letnjem periodu, Bandić je naveo da je krema za sunčanje važna, ali da je osnovna prevencija da se ne izgori na suncu.
On je rekao da je na Mediteranu najtopliji mesec jul i da je zbog toga bezbedno sunčati se ujutru od 9 do 10 časova, jer tada Sunce ima najjaču snagu da napravi dobar imunitet, a da nema oštećenja.
"U julu nije bezbedno od 10 do 17 sati, a treba se sunčati od 17 do 18 sati, jer tad Sunce ponovo ima dobru snagu da napravi imunitet", rekao je Bandić za Tanjug.
Bandić je ukazao i da se u avgustu vreme pomera za sat vremena, pa je izlaganje sunčevim zracima bezbedno do 11 sati, a treba izbegavati period od 11 do 16 časova.
"U septembru je bezbedno sunčati se između 11 i 12 sati, i od 15 do 16. To je vreme kada se može sunčati bez kreme, dobiti imunitet, a nemati oštećenja kože koja su opasna za karcinome. To je prva mera zaštite", pojasnio je Bandić.
Doktor je napomenuo da je sunce važno zbog imuniteta i da ne postoje suplementi koji mogu da nadomeste vitamin D, ali da treba voditi računa u kom vremenskom periodu se izlazi napolje i sunča se.
On je ukazao i da je potrebno da se tokom boravka na Suncu u vreme kada nije bezbedno nosi odeća koja ima spf u sebi.
"I tek onda, krema na površine koje nisu zaštićene u nebezbedno vreme i opet, i kremu ne treba suviše koristiti, jer i krema kad se koristi nemate vitamin D", rekao je on.
Bandić je savetovao građane da u periodu kada boravak na Suncu nije bezbedan budu što više u hladovini u kojoj ima dosta trave i ne vidi se velika vodena površina.
On je dodao da je većina karcinoma kože izazvana sunčanjem i da to pokazuje i studija iz Velike Britanije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala