- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ljubinka Milinčić – član žirija za najveću književnu nagradu Rusije

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Čast da bude član žirija za dodelu najveće književne nagrade u Rusiji - "Boljšaja knjiga" imaće glavni urednik Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić.
Ta prestižna nagrada osnovana je 2005. godine. Dodeljuje se za najbolju knjigu u prozi, uključujući memoare, dokumentarnu prozu i autorske prevode. Cilj velikog priznanja je da podstakne autore koji mogu da doprinesu kulturi Rusije i povećaju interes za čitanje.
Najveću književnu nagradu u Rusiji, koja bi se mogla nazvati analogom „Bukera“ dodeljuje svake godine Književna akademija Rusije, koja je formirana tako da u njoj bude predstavljen sam vrh kulturnog i književnog života zemlje, ali i gosti iz sveta, i čini je 105 učesnika.

„Za učestvovanje u radu žirija jedne od najstarijih i najznačajnijih književnih nagrada Rusije ove godine su pozvani vodeći slavisti Španije, Mađarske, Kine i Srbije: profesor na Katedri Grčke filologije i slavjanske filologije Univerziteta Granade Rafael Gusman Tirado; književnik, prevodilac, laureat Mađarske državne književne nagrade Atila Jožef Jožef Goreti; direktor pekinškog centra slavistike, laureat međunarodne prevodilačke nagrade Čitaj Rusiju, profesor Lu Venfej i prevodilac, Ljubinka Milinčić, glavni urednik agencije Sputnjik Srbija, laureat najvažnijih prevodilačkih nagrada u Srbiji, i najveće u Rusiji - „Čitaj Rusiju“, saopštio je organizator nagrade.

Nagradu su do sada dobili svi najznačajniji ruski savremeni pisci, među kojima u Evgenije Vodolaskin, Sergeя Beljakov. Guzelj Jahina, Leonid Juzefovič, Mihail Šiškin, Pavel Basinski, Varlam Šalamov, Zahar Prilepin…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala