- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brnabić: I pitanje litijuma je deo energetske i nacionalne bezbednosti

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je energetska bezbednost jedne zemlje istovremeno i nacionalna bezbednost i da se, na primer, Finska, odlučila za iskopavanje litijuma jer ta zemlja ne želi da generacije Finaca budu zavisne od uvoza baterija, električnih vozila i sistema za skladištenje električne energije.
"I to je njihova nacionalna bezbednost. Mi ovde razgovaramo o nacionalnoj bezbednosti, kada razgovaramo o litijumu. I to jedna Finska radi. Hajde mi svi zajedno da vidimo kako mi to da uvedemo u skladu sa tim standardima koja ima Finska ili koje ima Nemačka, ili koje ima Norveška, koja vadi naftu iz mora", rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini.
Govoreći o litijumu, ona je pozvala sve da zajedno vrše kontrolu sa državom i istakla da ako brojni profesori napišu studiju da može ekspolatacija bezbedno da se radi, ona je uputala "zašto bi ona sumnjala da ne može".
Navela je da u Finskoj trenutno radi projekat otvorenog rudnika litijuma, dok će u Srbiji rudnik biti zatvorenog tipa, što će omogućiti nastavak poljoprivredne proizvodnje u tom kraju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala