- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored sistema Soncepjok u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Afrički lideri spremni da opet posete Rusiju i Ukrajinu u potrazi za rešenjem konflikta

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 874. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Ukrajinske snage i dalje granatiraju pogranične ruske oblasti, a u najnovijem napadu na mesta u Belgorodskoj oblasti nekoliko civila je ranjeno. Ruska PVO uspešno je dejstvovala tokom noći oborivši više ukrajinskih dronova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:22 16.07.2024
Eksplozija u Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
21:35 16.07.2024
Južnoafrički ministar spoljnih poslova i saradnje Ronald Lamola rekao je da su afrički lideri spremni da po drugi put posete Rusiju i Ukrajinu u potrazi za rešenjem konflikta putem pregovora.
„Svaka mirovna inicijativa mora da uzme u obzir [stavove] dve zainteresovane strane. Stoga je [s naše strane] moguć dijalog koji će dovesti do neke vrste rešenja [konflikta]“, rekao je ministar spoljnih poslova, govoreći o mogućnosti druge mirovne misije afričkih lidera u Rusiji i Ukrajini.
13:48 16.07.2024
Vojnici koji prvi budu oborili američke avione F-15 i F-16 dobiće nagradu u iznosu od 15 miliona rubalja (170.000 dolara), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je navelo da su pripadnici grupe „Centar“dobili novčanu nagradu za to što su uništili tenkove NATO u pravcu Avdjevke.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavo je nedavno da SAD i saveznici upravo sada šalju Ukrajini lovce F-16 i da će ih Kijev dobiti tokom leta.
13:04 16.07.2024
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov posetio je komandni punkt grupe „Istok“u zoni specijalne operacije u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Gerasimov je istakao uspehe vojnika ove grupe prilikom oslobađanja mesta Urožajno.
On je postavio zadatke za dalje akcije grupe Istok.
Njemu su prikazani modeli robotizovanih sistema koji se uspešno primenjuju u jurišima grupe.
Gerasimov je vojnicima uručio državne nagrade.
12:59 16.07.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruski sistem PVO oborio je ukrajinski avion Jak-52, šest raketa „atakams“ i 28 dronova;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je do 145 vojnika;
Grupa „Sever“ porazila je tri brigade ukrajinske vojske, odbijeno je pet napada u Harkovskoj oblasti, neprijatelj je izgubio do 230 vojnika;
Jedinice grupe „Jug“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je u njenoj zoni odgovornosti do 560 vojnika i tek;
Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje na frontu i porazile formacije devet ukrajinskih brigada;
Ukrajinska vojska izgubila je u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ do 545 vojnika;
Grupa „Dnjepar“ uništila je dva skladišta municije ukrajinske vojske, tenk i dve američke haubice M-777, a takođe je likvidirala do 120 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, ukrajinska vojska izgubila je do 320 vojnika;
Ruska vojska nanela je poraz živoj sili i tehnici ukrajinske vojske u 124 rejona.
12:08 16.07.2024
Ukrajinske vlasti sprovode kampanju u cilju diskreditacije onih komandanata ukrajinskih snaga koji su svesni katastrofalnih posledica potencijalne nove ukrajinske ofanzive, rekao je poslanik Rade Aleksandar Dubinski. On dodaje da je vlastima u Kijevu potreban veći „kasapin“ od sadašnjeg glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog.
„Napadi … Andreja Jermaka, šefa kabineta Vladimira Zelenskog, na Sirskog i komandu ukrajinske vojske imaju znatno dublje korene od prebacivanja odgovornosti. Po mom mišljenju u toku je eliminisanje rukovodstva ukrajinske vojske koje trezveno procenjuje situaciju na frontu i shvata da ofanziva po zahtevu političkog rukovodstva može imati katastrofalne posledice“, napisao je on na Telegramu.
08:28 16.07.2024
08:27 16.07.2024
Pripadnici moto-kluba "Bandidos" čije je sedište u SAD ratuju u redovima ukrajinske vojske, pri čem predstavništva kluba rade i na teritoriji Rusije, rekao je za Sputnjik izvor u snagama beznednosti.
07:34 16.07.2024
Četiri civila su ranjena u ukrajinskom granatiranju mesta Šebekino i sela Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
07:19 16.07.2024
07:16 16.07.2024
Pripadnici ukrajinske vojske streljaju svoje vojnike koji pokušavaju da se predaju ruskim snagama u Rabotinu, rekli su ruski ilegalci za Sputnjik.
Kako su naveli, 12 položaja ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti je uništeno, a žrtava među civila nije bilo.
Koordinator ilegalaca Sergej Lebedev rekao je da su ruske snage izvele udar na grupu ukrajinskih vojnika koja je tek stigla u Novoandrejevku, dok je u Guljajpolju uništena tehnika.
Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti spremaju se za evakuaciju iz dva rejona Zaporoške oblasti.
07:13 16.07.2024
Ruski vojnici likvidirali su ukrajinsku diverzantsku grupu kod Stelmahovke, rekao je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
07:11 16.07.2024
Ruska PVO je tokom noći uništila devet ukrajinskih dronova iznad Rostovske oblasti, tri iznad Belgorodske, Kurske i Voronješke oblasti i jedan iznad obale Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala