Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pjetr Šalja u Hagu osuđen na 18 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim zatvorenicima

Pjetr Šalja - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja, osuđen je prvostepenom presudom u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu na 18 godina zatvora po optužbi za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999. godine. Šalja je proglašem krivim po tačkama 1, 3 i 4 optužnice (proizvoljno lišenje slobode, mučenje i ubistvo kao ratni zločin).
Kada je u pitanju tačka jedan optužnice, sud je zaključio da je najmanje 18 lica bilo lišeno slobode od strane pripadnika OVK, prenosi „Kosovo onlajn“.
Zatvorenike su teško zlostavljali pripadnici OVK među kojima je bio i Šalja. Kada su u pitanju tačke 2 i 3 optužnice -surovo postupanje i mučenje, sud je zaključio da je sa zatvorenicima surovo postupano, i da su fizički zlostavljeni i maltretirani.
"Zatvorenike su tukli, neke su sekli noževima, a u neke je i pucano", pročitao je sudija.
Kada je u pitanju tačka 4, sud je na osnovu dokaza zaključio da je grupa pripadnika OVK među kojima su bili i Šalja i Krasnići surovo zlostavljala jednog zatvorenika, koji je dan nakon toga preminuo.
Sud je na osnovu dokaza zaključio da je Šalja učestvovao u prebacivanju jednog zatvorenika u Kukeš.
"U dva navrata učestvovao je u saslušavanju i zlostavljanju zatvorenika. Šalja je bio prvi koji je počeo da tuče neke zatvorenike. Zatvorenici se sećaju njegove brutalnosti. Dok ga je tukao, Šalja ga je optuživao da je špijun. Potom je terao zatvorenike da tuku jedne druge", naveo je sudija.
Šalja (61) je, u četiri tačke, bio optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika, kosovskih Albanaca, u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. godine.
Tužioci su, u završnoj reči u aprilu ove godine, zatražili da Šalja bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.
Oštru kaznu, kao i novčano obeštećenje za žrtve, zatražio je i zastupnik žrtava koje su učestvovale u procesu. Branioci su, s druge strane, zatražili da sud oslobodi Šalju, tvrdeći da tužioci, tokom suđenja, nisu dokazali njegovu krivicu.
Krivična dela za koja je Šalja optužen kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu i Metohiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala