- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kit o kome se gotovo ništa ne zna nasukao se na Novom Zelandu /video/

Nasukani kit - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Primerak izuzetno retke vrste kitova isplivao je na obalu Novog Zelanda, a zvaničnici kažu da se o toj vrsti „ništa ne zna“. Kit je pronađen na plaži u blizini ušća Taiari u regionu Otago na južnom ostrvu prošle nedelje, kada su meštani obavestiliOdeljenje za zaštitu prirode (DoC).
„Izgleda da je to stvorenje bio mužjak kljunastog kita – vrste toliko retkeda se o njoj gotovo ništa ne zna“, navodi se u saopštenju DoC-a.
"Ako bude potvrđeno, ovo će biti veoma značajno naučno otkriće", rekao je zvaničnik DoC-a Gejb Dejvis, prenela je agencija Anadolija.
"Kljunasti kitovi su jedna od najmanje poznatih vrsta velikih sisara. Od početka 19. veka samo šestprimeraka je dokumentovano širom sveta, a svi osim jednog bili su sa Novog Zelanda. Sa naučnog i konzervatorskog stanovišta, ovo je ogromno", rekao je Dejvis , šef operacija DoC u regionu Otago.
DoC trenutno planira kako da sačuva ostatke kita.
„Ovako svež primerak nudi prvu priliku za seciranje kljunastog kita“, naveli su.
DoC je genetske uzorke poslao na Univerzitet u Oklandu, gde se nalazi novozelandski arhiv tkiva kitova. Može proći nekoliko nedelja ili meseci dok se DNK ne obradi i potvrdi konačna identifikacija vrste, dodaje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala