- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kakva je budućnost robotaksija: Ilon Mask najavio prvi model, stručnjaci imaju drugačije mišljenje

CC0 / rawpixel.com / Taksi
Taksi - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Kompanija „Tesla“ odlaže lansiranje svog robotskog taksija za oko dva meseca, do oktobra, pošto je dizajnerskom timu rečeno da preradi neke elemente automobila, javio je „Blumberg njuz“, pozivajući se na ljude upoznati sa ovom odlukom.
„Tesla“ nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar. Akcije ove kompanije pale su za osam odsto na Volstritu u četvrtak na 241,03 dolara, čime je okončan 11-dnevni rast tokom kojeg je cena skočila čak 44 dolara.
Osnivač „Tesle“ Ilon Mask najavio je da će predstaviti robotaksi 8. avgusta, nakon što je „Tesla“ otkazala lansiranje svog davno obećanog jeftinog automobila i najavio da će nastaviti da razvija samovozećeg robotaksija na istoj platformi za mala vozila.
„Tesla igra ovu igru skoro deceniju, obećavajući 'sledeće, sledeće godine'. I nisam video nikakve indikacije da je na putu značajnog razvoja takve vrste automatizovanog sistema vožnje kakav stalno obećava“, rekao je profesor prava sa Univerziteta Južne Karoline Brajant Voker Smit, stručnjak za zakon o autonomnim vozilima.
Osim što je najavio datum njegovog predstavljanja, Mask je do sada dao minimalne detalje o robotaksiju. Samo je rekao da će neka vozila biti u vlasništvu i upravljanju „Tesle“, dok će druga biti u vlasništvu pojedinaca, ali će se iznajmljivati na „Teslinoj“ mreži.
Analitičari i industrijski stručnjaci veruju da će trka za razvoj autonomnih sistema vožnje i robotaksija biti teška i da će potrajati godinama, jer se tehnologija suočava sa inženjerskim i regulatornim preprekama, preneo je Poslovni dnevnik.
„Mislim da će događaj pokretanja biti razočaranje, jer je verovatno trebalo da nabavimo Cyber Taxi, a ne Robo Taxi... Niko neće moći da plete čarape na putu do posla ili spava dok te auto vozi do bake“, rekao je Kreg Irvin, viši istraživački analitičar u „Roth MKM“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala