- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izvoz ruske robe u Indiju na rekordnom nivou

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDržavne zastave Rusije i Indije
Državne zastave Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Rusija je u maju izvezla u Indiju robu u vrednosti od više od 7 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je robna razmena dve zemlje porasla na rekordnih 7,5 milijardi dolara, proizlazi iz analize Sputnjika podataka indijskog ministarstva trgovine i industrije.
Krajem proleća, ruske kompanije izvezle su u Indiju robu u vrednosti od 7,1 milijardi dolara, što je više u odnosu na prethodni mesec za trećinu, a u odnosu na prošlogodišnje rezultate za 18 odsto.
Istovremeno, porastao je i izvoz indijskog biznisa u Rusiju, 5 odsto za mesec dana i 1,4 puta na godišnjem nivou, odnosno, do 425,4 miliona dolara.
Na osnovu toga, trgovinska razmena dve zemlje dostigla je rekordnih 7,5 milijardi dolara. Pre toga, najveći nivo zabeležen je maja 2023. godine, a u februaru i martu ove godine zabeležen je nivo od 6,3 milijardi dolara.
Istovremeno, tokom pet meseci tekuće godine, isporuke iz Rusije u Indiju porasle su za 11,4 odsto, na 28,7 milijardi dolara. Više je uvezeno samo iz Kine, koja je Indiji isporučila robu vrednu 41,1 milijardu dolara.
Izvoz indijskih proizvoda od početka godine povećan je za četvrtinu, za 2 milijarde dolara. Prvih pet najvećih uvoznika indijske robe čine Sjedinjene Američke Države (34,9 milijardi dolara), Ujedinjeni Arapski Emirati (16,6 milijardi), Holandija (12 milijardi), Singapur (8,1 milijarda) i Kina (7,3 milijarde).
Prema tome, robna razmena Rusije i Indije za period januar-maj uvećana je za 12 odsto, na 30,7 milijardi dolara, što je 48 odsto od trgovine za celu prošlu godinu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala