- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srbija na nuklearnom putu | Energija Sputnjika

© AP Photo / Mike StewartNuklerana elektrana
Nuklerana elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Nekada smo živeli u državi koja je izgradila nuklearnu elektranu „Krško“ i planirala gradnju još ovakvih elektrana, pa i u Srbiji. Imali smo sva potrebna znanja, kao i potrebnu infrastrukturu za obrazovanje kadrova u nuklearnim naukama.
Posle katastrofe u NE „Černobilj“ donet je Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana (1989. godine) a Srbija je, po raspadu SFRJ nasledila taj moratorijum. U sklopu energetske tranzicije i odustajanju od fosilnih goriva za proizvodnju električne energije mnoge zemlje, pa i Srbija razmišljaju o izgradnji nuklearne elektrne.
Na putu ka tome Ministarstvo rudarstva i energetike je, u skladu sa budućom Strategijom razvoja energetike i Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom iniciralo potpisivanje Memoranduma o razumevanju koji uključuje i podsticanje međusobne saradnje u pripremi detaljne mape puta i scenarija za uvođenje nacionalnog nuklearnog programa. Ovome je pridružena i studija o potrebama i mogućnostima zemlje u pogledu uvođenja nuklearne energije u nacionalni energetski miks, radi postizanja klimatske neutralnosti, a koja treba da obuhvati ekonomsku, tehničku, obrazovnu, naučnu, ekološku i društvenu dimenziju.
Memorandum su potpisali su predstavnici 25 institucija - pet ministarstava (Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja), Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), JP „Nuklearni objekti Srbije“, Srpskog nuklearnog društva, tehničkih fakulteta beogradskog, novosadskog i kragujevačkog univertiteta, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Instituta za fiziku i Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Elektromreže Srbije AD i Elektroprivrede Srbije.
Govoreći o tome imamo li kadrove koji bi vodili izgradnju i potom rad nuklearne elektrane gošća „Energije Sputnjika“, dr Koviljka Stanković, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da u akreditovanim studijskim programima naših tehničkih fakulteta postoji postoji potreban minimum predmeta iz oblasti nuklearnih nauka, što predstavlja dobru osnovu za dalje uže profilisanje kadrova, u pravcu savremenih modela obrazovanja. Uz to, naše visokoobrazovne i istraživačke institucije imaju međunarodnu saradnju u oblastima koje su srodne nuklearnim naukama.
Sagovornica „Energije Sputnjika“ ističe da, prema smernicama Međunarodne agencije za atomsku energiju svi segmenti društva treba da budu uključeni u nuklearni program, što podrazumeva i učešće javnog mnjenja. Ističući da se ovim Memorandumom definiše i oblik saradnje koji se odnosi na komunikaciju sa javnošću i informisanje javnosti o mirnodopskim primenama nuklearne energije kroz obrazovanje i dijalog.
Profesorka Stanković kaže da uvođenja i realizacije nuklearnog programa predstavljaju dugoročan projekat, koji zahteva angažovanje čitavog spektra različitih struka, institucija i državnih organa. Zato poziva sve potpisnike Memoranduma, kao i akademsku i širu javnost da se u oblasti primene nuklearne energije ne prave međusobne podele, polarizacije i rivalitet, već da zajedničkim delovanjem, kroz sistemska rešenja, uz poštovanje činjenica zasnovanih na naučnim dokazima, uz poštovanje dobre prakse i međunarodnog iskustva, odlučujemo o pravcima ostvarivanja ciljeva održivog razvoja Republike Srbije.
Energija Sputnjika, 16.7.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala