- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Poslednji „Zlatni brk“ – za trio fantastiko!

© AP Photo / Andreea AlexandruDani Olmo
Dani Olmo - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Trio fantastiko Španije zaslužio je poslednje priznanje Zlatni brk za sada već okončano Evropsko fudbalsko prvenstvo, u izboru legendarnog „brkajlije“ i sada već stalnog saradnika Sputnjik sporta, Dragoslava Stepanovića Stepija.
Stepi se, kao i uvek, odazvao pozivu sportske redakcije Sputnjika Srbija i sa radošću prihvatio ideju da proglašava najbolje igrače utakmica na Evropskom prvenstvu.
Simbolično, „nagradu“ smo nazvali Zlatni brk po zaštitnom znaku legendarnog Stepija, brkovima koji imaju poseban status i u Nemačkoj, domaćinu Evropskog prvenstva.
Turnir su obeležili Španci, dominantno su sa sedam pobeda iz sedam utakmica stigli do titule prvaka Evrope, a finale je obeležio trio fantastiko koji je režirao konačan ishod – 2:1 u duelu sa Engleskom.
Jeste apsolutni heroj Španije 17-godišnji Lamin Jamal, jeste za najboljeg igrača turnira proglašen Rodri, ali je iskusno Stepijevo oko primetio trojicu fudbalera čije partije u finalu će biti zapamćene.
Prvi među njima je Niko Vilijams, briljantno levo krilo Španije koje je postiglo prvi gol u utakmici za titulu.
„Dao je prvi gol, otvorio utakmicu, sjajan turnir za njega, pokazao je da je veliki talenat i već veliki igrač“, navodi Stepi.
Legendarni trener je na startu prvenstva jedan „Zlatni brk“ dodelio kapitenu Španije Alvaru Morati, ali se on nije proslavio u finalu i bio je zamenjen – umesto njega na terenu se našao Mikel Ojarzabal, drugi u fantastičnoj trojci Španaca.
„Postigao je pobednički gol u jednoj fenomenalnoj akciji“, podseća Stepi.
Ne deluje Baskijac kao preopasan napadač, na prvu loptu, ali će ga Englezi dobro zapamtiti – i njegovo dodavanje na levi bok Marku Kukurelji i njegovo uklizavanje pravo na centaršut, milimetarski precizno, bez ofsajda, za gol u 86. minutu kojim je Španija povela sa 2:1.
Ali, ništa od španskog slavlja ne bi bilo da se u 90. minutu nije istakao pravi džoker ekipe, Dani Olmo.
Desetka u ekipi Španije je bila u drugom planu na startu prvenstva, prednost je imao igrač Barselone Pedri, ali je on povređen u duelu sa Nemačkom pa je nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama dobio veći protagonizam.
„Spasao je gol!“, apostrofira Stepi.
Ne da je spasao, nego je delovalo kao da ga je postigao za svoju ekipu pošto je u poslednjim minutima meča glavom izbacio loptu sa gol-linije, već viđenu u mreži Španije, što je značilo i kraj svih drama, odnosno početak proslave titule prvaka Evrope za „crvenu furiju“.
Sportska redakcija Sputnjik Srbija se zahvaljuje legendarnom Stepiju na saradnji tokom Evropskog prvenstva.
Lamin Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
EURO 2024
Čudo od deteta dostiglo Drulovićev rekord
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala