- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na zagrebačkom nebu zabeležena retka prirodna pojava /foto/

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZagreb
Zagreb  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Retka prirodna pojava zabeležena na nebu iznad zagrebačkog naselja Jankomira.
U poslednje vreme mnogi sa zebnjom gledaju u nebo. Dok jedni priželjkuju osveženje tokom ovih sparnih i vrućih dana, drugi strahuju od superćelija i oluja poput one koja je prošle godine pogodila Zagreb. Pogled u nebo na zagrebačkom Jankomiru juče uveče otkrio je nešto prilično zanimljivo i neobično.
Kao što se vidi na fotografijama, na nebu se pojavila retka pojava - iridescencija.

Šta je iridescencija i zašto se javlja

Najjednostavnije objašnjenje je da je iridescencija pojava duginih boja na oblacima, odnosno pojava prelivenih boja na oblacima. Najčešći je na oblacima koji se tek formiraju, a kako je DHMZ objasnio u objavi na društvenoj mreži Ks, ovo prelivanje boja je uzrokovano savijanjem svetlosti na kapljicama ili kristalima leda u oblaku.
Trake obojene svetlosti često idu paralelno sa ivicama oblaka, dok se boje menjaju kako se oblak razvija. Ponekad se može pojaviti i u magli ili na rosi, ali takvi slučajevi nisu česti.
Iako boje u oblacima nisu bile toliko izražene na nebu iznad Jankomira, na fotografijama se ipak mogu prepoznati dugine boje. Na Guglu možete potražiti i druge primere gde su takve boje izraženije, dok su oblaci mnogo veći, a nebo šarenije, pišu hrvatski mediji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala