Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Advokat: Radnike opštine Štrpce sumnjiče za navodnu špijunažu

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovska policija - specijalac
Tzv. kosovska policija - specijalac - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Radnici privremenog organa opštine Štrpce, njih 14 trenutno se nalazi na ispitivanju u policijskoj stanici u Uroševcu, pošto je tzv. kosovska policija pre dve godine zatvorila objekat u kom je smeštena administracija i uprava PO Štrpce.
Oni su se javili na poziv odeljenja za teška krivična dela, koji je izdat 15. Jula 2022. godine.
Advokat osumnjičenog B.A. Miloš Delević izjavio je za Tanjug da se njegov branjenik sumnjiči za navodno krivično delo špijunaža.
"Nijedno pitanje mu nije postavljeno u vezi navedenog dela. Nakon njegove izjave, verujem da će Osnovno tužilaštvo u Uroševcu odustati od krivičnog gonjenja mog branjenika", rekao je Delević.
Više od 30 pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije 7. jula 2022. godine upalo je pod punom ratnom opremom u zgradu PO opštine Štrpce odakle su odneli dokumentaciju, a zgradu nasilno zatvorili.

Kancelarija za KiM: Saslušanja u Štrpcu imaju za cilj da slome duh srpskog naroda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da saslušavanje koje Priština po nalogu Aljbina Kurtija danas sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije, u opštini Štrpce, ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem natera da napuste svoja ognjišta.
Kako se navodi pozivi za saslušanja i informativne razgovore u takozvanom tužilaštvu u Uroševcu upućeni su na adrese više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce koji su se danas uredno i odazvali pozivu.
"Reč je o veoma uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene. Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je Kancelarija o novom udaru na Srbe, obavestila pismom i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce.
Kancelarija podseća da su progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalima Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM, što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala