- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta donose promene u Spajićevom kabinetu

© Foto : Ustupljeno Sputiku/ Vlada Crne Gore/ SasaMaticPremijer Crne Gore Milojko Spajić
Premijer Crne Gore Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Pratite nas
Što pre bude izvršena rekonstrukcija Vlade sa srpskim strankama to će biti bolje za sve u Crnoj Gori, a najviše za predsednika Vlade Milojka Spajića i njegovu Vladu u celini jer bi rekonstrukcijom ta Vlada ojačala, kaže za Sputnjik politikolog dr Vladimir Pavićević.
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da će rekonstrukcija Vlade Crne Gore biti 20. jula i da će tada u nju ući potpredsednik i ministri iz redova Koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija.
Mandić je najavio da će Novoj srpskoj demokratiji čiji je lider u Vladi pripasti Ministarstvo prosvete, resori prostornog planiranja i turizma, dok će Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića pripasti mesto potpredsednika i ministra saobraćaja.
„Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstrukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada je potpisan jer drugi po snazi politički subjekat nije dobio priliku da bude u vlasti“, rekao je Mandić.

Rekonstrukcija dobra i za građane Crne Gore

Pavićević podseća da je rekonstrukcija dogovorena prilikom formiranja ove Vlade Crne Gore i samo je ostalo pitanje u kom momentu će se i desiti.
„Vlada bi rekonstrukcijom učvrstila svoje pozicije i na duži rok otklonila bilo kakve dileme oko toga da li je moguće računati na neke vanredne izbore i koliko će trajati ova Vlada. Dakle, rekonstrukcijom se stabilizuje ova Vlada i eliminiše bilo kakva priča o vanrednim parlamentarnim izborima. Sa stanovišta interesa konstitutienata te Vlade i najvećeg broja građana Crne Gore, to je dobra stvar.“

Ojačati Vladu Bošnjačkom strankom

Komentarišući Mandićevu izjavu da bi bilo dobro da se Vlada proširi i na Bošnjačku stranku, Pavićević kaže da je po svemu što se vidi kao deo političkih procesa u Crnoj Gori, jasno da i Bošnjačka stranka želi da uđe u Spajićev kabinet.
„Ja mislim da o tome treba da se razmisli, odnosno da Spajić razmisli i, zašto da ne, da ukoliko se postigne dogovor, ta Vlada bude osnažena podrškom poslanika još jedne političke formacije. Mislim da je to takođe interes i svih konstitutienata koji su sada u Vladi, i interes i Bošnjačke stranke, a mislim da je to i dominantni interes građana u Crnoj Gori, tako da ako se napravi dogovor oko konkretnih pitanja vezanih za rekonstrukciju a koja podrazumevaju i učestvovanje Bošnjačke stranke, mislim da je u redu da se obavi rekonstrukcija i u tom delu.“

Posle pada Mila Crna Gora je stabilna

Na pitanje da li bi ulazak srpskih i bošnjačkih partija u Vladu doprineo smanjenju međunacionalnih tenzija, Pavićević odgovara da su dubinska podeljenost i nacionalne tenzije u Crnoj Gori bile najizraženije kad je Milo Đukanović bio na vrhuncu svoje moći.
„Od 30. avgusta 2020. mi ipak imamo stabilizaciju prilika. Jedina politička opcija koja pokušava da ekstremizuje političku scenu to je Milov DPS i njima to ne ide. Znači, ne uspevaju u tom jednom pokvarenom naumu. Neko ko bi rekao da su danas nacionalne tenzije izražene taj onda ne zna šta je bilo pre 30. avgusta 2020. godine. I kad bismo uporedili ovo što sada imamo sa onim što je bilo kad je Milo bio na vrhuncu, mi danas možemo slobodno da kažemo da svedočimo u ovom momentu stabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori i premošćavanju dubinskih podela. To premošćavanje još uvek nije dovedeno do kraja, nismo baš prezadovoljni, ali u odnosu na sve što je bilo pre 30. avgusta, sada je situacija izvanredna“, zaključio je Pavićević.
Pogledajte i:
Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
REGION
Knežević suspendovao podršku Spajiću, sudbina Vlade u Mandićevim rukama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala