- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nove mere države - vetar u leđa novopečenim roditeljima

© Sputnik / Lola ĐorđevićMama sa bebom u šetnji Kalemegdanom
Mama sa bebom u šetnji Kalemegdanom - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Pratite nas
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najavilo je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i one bi podrazumevale davanje značajno većih iznosa novca u vidu roditeljskog dodatka. Umesto dosadašnjih 370.000 dinara, država će za prvo dete izdvajati pola miliona dinara, a povećani su iznosi dodatka i za drugo, treće i četvrto dete.
Ministarka Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da će nakon izmena Zakona, roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 500.000 dinara. Za drugo dete se do sada isplaćivalo 329.643 dinara, dok će sada suma biti povećana na 600.000 sa jednokratnom novčanom pomoći od 130.000 dinara. Predviđena sredstva za treće dete iznose oko 2,3 miliona dinara umesto dosadašnjih 1.977.861, dok za četvrto iznosi više od tri miliona dinara.
Đurđević Stamenkovski je rekla za Sputnjik da se radi o bespovratnim sredstvima koja će se ona isplaćivati po rođenju deteta. Do sada je zakon predviđao usklađivanje iznosa na osnovu indeksa potrošnje i ta usklađivanja su vršena dva puta godišnje, tokom januara i tokom jula. Ovim zakonom se taj iznos odmah podiže na 500.000 dinara.
Ne čekamo da suma dostigne iznos od 500.000 dinara putem usklađivanja, jer bi to podrazumevalo da roditelji taj iznos moraju da čekaju, sudeći prema procenjenoj stopi inflacije, najmanje dve i po godine. Cilj je da ovo bude odgovor na poražavajuću demografsku sliku u Srbiji. Srbija po tom pitanju, naravno, nije izuzetak u odnosu na druge evropske države. Mi, podjednako kao i druge zemlje regiona i Evrope, imamo imperativ da se suprotstavimo beloj kugi koja predstavlja najveći izazov za ekonomski i demografski opstanak, kao i vitalnost nacije, rekla je Đurđević Stamenkovski za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBeba u kolicima
Beba u kolicima - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Beba u kolicima

Isplata nekretnina i doprinos kućnom budžetu

Oni roditelji koji imaju četvrto dete samim tim primaju dodatak i za treće, a uporedo dobijaju sredstva na mesečnom nivou za treće i četvrto dete, objašnjava Stamenkovski i kaže da to na mesečnom nivou može predstavljati značajan doprinos kućnom, odnosno porodičnom budžetu.
Još jedan važan podsticaj, kako kaže naša sagovornica, biće i državno isplaćivanje dela novca za kupovinu prve zajedničke nekretnine. Ovo je projekat na kome Ministarstvo za brigu o porodici i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja zajedno rade.
Definitivno moramo da kroz finansijske podsticaje damo vetar u leđa svim porodicama, roditeljima i budućim roditeljima u Srbiji. Iz tog razloga jako je važno što ćemo nastaviti sa subvencijama za kupovinu prve nekretnine za porodice sa decom. U pitanju je isplaćivanje 20 odsto od ukupne vrednosti same nekretnine u iznosu do 20.000 evra za njihovo prvo „porodično gnezdo“.

Strateško razmišljanje

Ministarstvo za porodicu krenuće u realizovanje projekta „Kancelarija za porodicu“ koji će se sprovesti u tri grada koja se biraju po tome ko je imao najbolju populacionu politiku i ko je pokazao poseban odnos prema porodici i porodičnim vrednostima. Kancelarije će služiti kao ispostave ministarstva, a cilj je da pruže podršku porodicama u lokalnim sredinama koje često ne znaju na koji način mogu da ostvare svoja prava.
Priča o budućnosti ne postoji bez priče o pronatalitetnoj politici i ne postoji bez priče o podršci porodici. Želimo da vidimo kakva je vizija porodice u 2027. godini, ali i u narednim decenijama. Želimo strateški da razmišljamo i da projektujemo drugačiju demografsku sliku i na tome radimo intenzivno.
© Sputnik / Aleksandar Poljkov / Uđi u bazu fotografijaMajka sa detetom
Majka sa detetom - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Majka sa detetom

Imamo li para za to?

Sredstva za sve ovo ne bi bila isplaćena, kaže naša sagovornica, ukoliko postoji procena da ona nisu dostupna, a procenjeno je da Republika Srbija može da ih izdvoji. Taj iznos je sukcesivno podizan i u poslednjih deset godina je iz godine u godinu rastao.
Ovo nije skok sa nula na 500.000 dinara, već progresivan rast roditeljskog dodatka. Ova cifra koju smo sada predvideli je cifra koju možemo da isplatimo, a u budućnosti ćemo, u skladu sa potrebama stanovništva, inflacijom i mogućnostima naše zemlje, i taj iznos povećavati.
Ministarka je najavila i novi projekat sa Ministarstvom privrede koji će se baviti podrškom ženama u ruralnim područjima, a koje će ih ekonomski osnažiti.
Te žene su čuvari porodice i cilj našeg ministarstva jeste da porodica više ne bude asocijacija na socijalu, nestašicu, siromaštvo i beznađe. Želimo da porodicu vežemo za privredu i rad, kao što je to učinila i Mađarska. Kod njih se to pokazala kao dobra praksa koja je dala dobre rezultate, a to i mi želimo. Hoćemo da porodica bude pokretač društva u svakom smislu te reči, jer je ona čuvar vrednosti na kojima naša zemlja vekovima počiva, zaključila je Đurđević Stamenkovski.
Javna rasprava o izmeni Zakona počinje 15. jula, a 17. jula će u Beogradu biti održan prvi okrugli sto na tu temu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala