- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava: Nemačka nema pravo da poseduje rakete dugog dometa

© AP Photo / South Korea Defense MinistryIspaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD
Ispaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Pratite nas
Nemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji - to je zabeleženo u posleratnoj dokumentaciji, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu televiziji "Rusija 24".
„To je, jednostavno, neprihvatljivo. Ako pogledate sve dokumente iz posleratnog perioda, Nemačka, prema ugovorima koji su potpisani, nema pravo da ima ovakvo oružje", istakla je ona.
Matvijenkova je izrazila nadu da se to neće dogoditi, u suprotnom će „ruski odgovor biti oštar i adekvatan“.
„To je instrument Sjedinjenih Država i kolektivnog Zapada da održe svoju hegemoniju kroz zastrašivanje, kroz strah, kroz slanje oružja na sva žarišta, organizovanjem obojenih revolucija i rušenjem režima“, zaključila je predsednica Saveta Federacije.
Ranije je Berlin saopštio da namerava da zajedno sa Vašingtonom počne da raspoređuje nove američke rakete na nemačkoj teritoriji koje imaju kalibar da dosegnu rusku teritoriju.
U zajedničkoj izjavi Sjedinjenih Država i Nemačke koja je objavljena 10. jula navodi se da će Vašington 2026. godine početi da raspoređuje na teritoriji Nemačke oružje većeg dometa od onog koji se trenutno nalazi u Evropi. Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da takvi planovi Vašingtona povećavaju verovatnoću trke u naoružanju i da mogu dovesti do nekontrolisane eskalacije.
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
SVET
Nemačka će početi razvoj dalekometnih raketa koje mogu da pogode Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala