- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija i SAD u fazi duboke konfrontacije

© Sputnik / Natalia SeliverstovaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države nalaze se u fazi duboke konfrontacije, za sada se ne vide preduslovi za izlazak iz toga, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Jednom će doći i to vreme“, rekao je Peskov novinaru Pavlu Zarubinu.
Prema njegovim rečima, sve više zemalja u svetu ne želi da bira između Zapada i Rusije, već se zalaže za uzajamno korisne kontakte sa svima.
„Sve više zemalja govori: Ne želimo da biramo, želimo da imamo podjednako bliske ili podjednako udaljene odnose i sa vama i sa Rusima. Glavno je da oni (odnosi) budu sa uzajamnim poštovanjem i od obostrane koristi“, rekao je Peskov, komentarišući pritisak Zapada na zemlje Globalnog juga u pokušajima da izoluju Rusiju na međunarodnoj sceni.
On je podsetio da se kolektivni Zapad nije izolovao od zemalja Globalnog juga, već nastavlja da vrši snažan pritisak na njih.
Portparol je dodao da će doći vreme kada će biti potrebna filigranska diplomatska veština da se raščiste „Augijeve štale“ u odnosima između Moskve i Vašingtona.
On je, međutim, naveo da je još uvek moguće pronaći dodirne tačke sa Vašingtonom.
„Da to nije moguće, profesija kao što je diplomatija odavno bi umrla kao nepotrebna. Sada uglavnom rade oficiri i vojne diplomate“, dodao je Peskov.
„Ali doći će vreme kada će biti potrebna filigranska diplomatska veština da se raščiste sve ove ‘Augijeve štale’“, ocenio je portparol.
Kako je naveo, Rusiji imponuje model međudržavnih odnosa zasnovan na uzajamnom poštovanju i obostranoj koristi.
„To je ono na šta ćemo se oslanjati“, ocenio je Peskov.
Portparol je podsetio da i Rusija sada zauzima mnogo trezveniji stav prema Zapadu nego ranije.
„Tada su naši lideri verovatno nosili ružičaste naočare. Činilo im se da mogu da veruju kolektivnom Zapadu. Nije trebalo verovati. Sada zauzimamo mnogo trezveniji stav“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje o pregovorima ruskog rukovodstva i NATO-a 1990-ih godina.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala