- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

U svetu zaglavljenom u ćorsokaku ostaje pitanje „Ideš li, rode“ | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2024
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ otkrivamo zašto je psihoterapija najneophodnija disciplina našeg doba kao i zašto je Petar Kočić večno živ i aktuelan pisac.
Kako su novinari viđeni u modernom društvu? Da li su to hrabri i nepokolebljivi borci za pravdu i istinu, dosadna njuškala, paparaci, boemi, ili srebroljupci spremni na sve da bi došli do dobre priče i „pet minuta slave“? Koliko je stereotipima o novinarima doprinela filmska umetnost, posebno ona koja je nastajala u Holivudu –neka su od pitanja na koja odgovore nudi nedavno objavljena knjiga „Novinarstvo i film“ o kojoj razgovaramo sa njenim autorkama Sanjom Domazet Daničić i Majom Vukadinović.
Zašto je psihoterapija jedna od najneophodnijih disciplina u savremenom svetu, da li je današnjem čoveku koji je usamljeniji više nego ikad često neophodna stručna pomoć da se izbori sa svakodnevnim izazovima, u kakvom su odnosu psihoterapija i etikom, ali i koliko opšte društvene okolnosti utiču na naše mentalno zdarvlje – neka su od pitanja za čijim odgovorima traga kultna knjiga „Psihoterapija“ Ljubomira Erića. O njenom šestom, dopunjenom i proširenom izdanju razgovaramo sa prof. dr Tamarom Džamonjom Ignjatović, urednikom edicije izdavačke kuće Klio koja je objavila ovu knjigu.
A zašto pitanje „Ideš li rode'“ iz Kočićeve „Mećave“ i danas odzvanja iznad svih srpskih planina, naročito u vremenu u kom je svet zaglavljen u ćorsokaku, da li je svaka prava istina, pa i ona poetska, uvek na onom terenu za koji Kočićev David Štrbac kaže da je „Ni Davidova, ni carska, ni spahijska“ – pitamo akademika i pesnika Matiju Bećkovića, dobitnika nagrade „Kočićevo pero“.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
U svetu zaglavljenom u ćorsokaku ostaje pitanje „Ideš li, rode“ | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala