- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kad najbolji govori o najboljem – na srpskom jeziku: „Drugačiji je od Amerikanaca“

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, opširno je govorio o košarkašima Srbije, a naročito o Nikoli Jokiću.
„Što se Nikole tiče, imamo izvanredan odnos. Kada god možemo da se vidimo – vidimo se. On živi u Americi i igra u Denveru, ja putujem po svetu i nemamo priliku da provodimo vreme zajedno, a voleo bih da provodim više vremena sa njim. Pre svega je sjajna osoba, sjajan momak. Veoma skroman. Šampion, kakvog možda na toj poziciji košarka nije videla. Nadam se da će doći u tu poziciju, već ide ka tome. Neverovatno šta je sve uradio do sada. Kada ga košarkaške gromade poput Šekila O‘Nila ili Karima Abdula Džabara, Leri Bird… Kada ga oni hvale i pričaju u superlativima svim mogućim, to je nešto što imponuje“, rekao je Novak.
Đoković je preneo da se nedavno sreo sa Jokićem.
„Imao sam priliku da se vidimo u Los Anđelesu kada su pobedili Lejkerse, razgovarali smo posle utakmice. Puno pažnje dobija, košarka je posle fudbala planetarno najpopularniji sport, a opet puno vremena provodi sa svojom porodicom, najmilijma u Somboru. Ljudi se šale na taj račun, da ga ne interesuje ništa osim konja. Meni je to fantastično. Neverovatno je da se u današnje vreme, kada svi traže dodatnu popularnost ili povećaju svoju promociju, svog brenda i svog imena, on baš kontra. Baš želi da se izoluje. Voli svoju ženu, svoje dete. Ima braću koja ga svuda prate i podržavaju. To je nešto što se meni jako dopada kod njega. Zato što je drugačiji, što nije u njihovom fazonu, američkom u NBA. Sluša našu muziku sa Lukom Dončićem i to je, vidim, osvojilo srca i Kajrija Irvinga i drugih. Da pričaju o našoj muzici, kulturi i tradiciju koju su preneli na njih“, istakao je Đoković.
Zahvalio se Novak i na tome što je Jokić odlučio da ponovo zaigra za reprezentaciju.
„Želim mu sve najbolje, mnogo mi je drago što igra za reprezentaciju. Niko nije znao, svi smo bili u neizvesnosti. Hvala mu što je u reprezentaciji, sve nas ljubitelje košarke je obradovao. Ovo je sjajna uvertira da su pobeidl Francuze, jedne od najvećih konkurenata za medalju. Pre neki dan sam se čuo sa Bogdanom, našim kapitenom i liderom. Njega isto jako volim i poštujem. Neverovatno jako posvećen sportista i treninzima i oporavku. Šampionski mentalitet. Svako koga sam upoznao iz reprezentacije, sjajni momci. Zaslužuju da cela nacija bude uz njih na Olimpijskim igrama“.
Đoković je čuo za podršku koju je dobio od selektora košarkaša Svetislava Pešića.
„Pre svega bih se zahvalio selektoru Pešiću na lepim rečima, na podršci. Podrška je uzajamna i za reprezentaciju i za njega lično. Pretprošle godine, kada nisam imao mogućnost da putujem u Ameriku, proveo sam nekoliko nedelja prateći košarkaški reprezentaciju. Išao sam da ih gledami podržavam u Turskoj kada su igrali protiv Turske, kući u Beogradu kada su igrali protiv Grčke u tim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i prijateljskim utakmicama. Bio sam nekoliko u hotelu da ih posetim, imao sam dozvolu i čast da budem sa njima kada su imali večeru jedan dan“, pričao je u dahu i nastavio:
„Sedeo sam za stolom, razgovarao sa svima uključujući selektorom. Mislim da sam se, pogotovo u tom periodu, zbližio sa svima njima. Odnos je prisniji. Pratim košarku čitav život, svi se sećamo košarkaša naših iz devedesetih i dvehiljaditih koji su osvajali medalje. Mogu da kažem da sam sa prijatelj sa momcima kao što su Teodosić, Bogdanović, Micić. Ja se Vase sećam jer je njegova starija sestra bila šampionka u snoubordu. Ona je odrastala sa mnom i mojom mlađom braćom na Kopaoniku. I onda se Vase sećamo kada je bio jako mali. Sada, da ga vidim kao jednog od vodećeg košarkaša naše reprezentacije, dve godine najboljeg igrača u Evropi i sada u NBA… Prelepo je videti to. Malo je mesto Kopaonik, odrasli smo svi zajedno i uspeli da ostvarimo ogromne rezultate u svojim sportovima“, rekao je Đoković.
Novak će u nedelju od 15.00 igrati u finalu Vimbldona protiv Karlosa Alkarasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala