Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić po tačkama objasnio na koji način žele da unište Srbiju

© Tanjug / JADRANKA ILIĆAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji iz Palate "Srbija" da je Srbija juče bila izložena najdirektnijim pretnjama, koje su se čule u Srebrenici. Poručio je da Srbija neće nasesti na provokacije. Predsednik je takođe po tačkama naveo na koje sve načine žele da unište Srbiju.
On je poručio da se Srbija susreće sa političkim izazovima koje nije ni stvorila, niti je odgovorna.
"Sukob u Ukrajini mnogi su u okruženju pokušali da iskoriste za napad na Srbiju. Mi smo pre 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici. I umesto da to bude prilika za reči pomirenja, Srbija, njeni građani i srpski narod bili su izloženi pogradama, neistinama, direktnim pretnjama. U toku dve i po godine mogli ste da čujete bezbroj puta da se Srbija naoružava, sprema sa ratne sukobe", rekao je predsednik.
On je zatim po tačkama naveo na koje sve načine žele da unište Srbiju
1. Moralno sakaćenje
Predsednik je naveo da se moralno sakaćenje Srbije radi na više načina, prvenstveno preko istorijskog revizionizma, u okviru koga je, kako je naveo, potrebno zaboraviti na Jasenovac, Jadovno i ostala stratišta Srba, a sve vreme je potrebno govoriti o srpskoj agresiji i srpskoj krivici za raspad Jugoslavije
Vučić je naveo da se to odvija i preko izjava iz regiona da je Srbija ruski agent (proksi), preko lažnog optuživanja Srbije da želi rat, iako, kako je istakao, Srbija samo to ne želi ni po koju cenu.
Dodao je da se taj proces odvija i preko optužbi iz inostranstva da u Srbiji postoji nedostatak demokratije i da vlada diktatura, ne bi li se pokazao jedan sveukupni antizapadni pristup Srbije i ne bi li se tražila od zapada apriori podrška za dalje akcije protiv naše zemlje
2. Ekonomsko slabljenje
Naveo je da je ovo je ozbiljan plan koji se sprovodi, a da bi se to ostvarilo potrebno je ekonomsko slabljenje Srbije.
"Usporavanje evropskih integracija Srbije", to rade i zemlje iz okruženja i zemlje koje su članovi EU i koje nisu. Zatim jadarit - gde mi moramo da usporimo svoj ekonomski rast i to se vrlo lukavo radi", naveo je on.
3. Političko-medijska agresija
Za sve to je potrebna političko medijska agresija, kako je rekao, ide kroz:
"Kod nas možete da čujete da sam ubica diktator, a kod drugih ne možete da čujete neuporedivo manje stvari" - rekao je Vučić i ukazao na orgnazivanu akciju medija u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu, Prištini.
"Sve će biti Vučić poludeo, pobesneo, staviće mi da su mi uši klempave, iako nisu. Šta god dobro uradite, to mora da se prikriva", kaže Vučić.
4. Prizivanje sukoba uz intervenciju NATO
Četvrta stvar je, kako je rekao, priželjkivanje sukoba, plus intervencija NATO.
"To vam je zajedničko za sve. Oni čekaju prilike, NATO nije smeo da napadne Rusiju, ali pošto je Srbija suviše mala, nije nuklearna sila, zato je važno da za njih da Srbiju isprovociraju, kako bi NATO mogao da interveniše, ne bi li Srbija konačno bila slomljena", naveo je on.
5. Kraj Srbije
"Na kraju bi usledio kraj Srbije i oni bi rekli da su uspeli. Do kada god Srbija ne ispunjava njihove želje, neće biti po njihovom sudu mira na Balkanu", objasnio je Vučić.

Nećemo da nasedamo na provokacije iz BiH niti da ratujemo sa Bošnjacima

Vučić je naveo da Srbija neće da naseda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima.
"Ja vam sad otvoreno kažem - mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini", naglasio je Vučić.
Istakao je da ćemo sve od sebe da damo da to izbegnemo.
"Nadam se da im neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod. Mi nećemo da nasedamo na njihove provokacije. I neću svaki dan da moram da objašnjavam da nećemo da nasedamo na njihove provokacije - svaki dan da moram da objašnjavam nekome koliko je srpska namenska industrija veća i jača od namenske industrije BiH", rekao je Vučić.
"Vidite, oni bi da nam kažu - ne, ne, mi smo mnogo jači, mi ćemo sad vas. Ja neću da pričam na takav način. I neću da im objašnjavam koliko je tačno da se odnos snaga promenio. Samo što ja o tome neću da govorim, jer to nije u njihovu korist. A mene to ne interesuje kao tema", rekao je Vučić.

Vučić: Izjava Saksa o bombardovanju Srbije veoma vredna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava profesora Univerziteta Kolumbija Džefrija Saksa da je cilj NATO bombardovanja Srbije bio da se Srbija razbije, veoma vredna i važna izjava.
"On je tu rekao jednu važnu stvar, pored kršenja Povelje UN, da je to urađeno da se razbije Srbija, da je to bio cilj a ne humanitarna katastrofa - suština razbijanja Srbije i uzimanje teritorije. Da li je tu priča o bazi. I danas se te posledice vide", rekao je Vučić novinarima.
Prema njegovim rečima, biće sve više takvih istina i mi ćemo insistirati na njima.
"Bitno je da ne širimo mržnju ni prema kome, a hoću da govorim o miru, napretku, ekonomskim rezultatima, da rešimo prirodni priraštaj, ali svakako velika muka i problem i da se bavimo krupnim pitanjima, očuvanju stope rasta. Inflacija je pala na 3,8 odsto, nismo još zadovoljni, u julu je bilo povećanje zbog skoka cena nafte. Moramo da je spustimo ispod tri odsto", rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala