- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija

Moćna Srbija pobedila Francusku – Jokić i Bogdanović predvodili Orlove

Pratite nas
Košarkaši Srbije savladali su reprezentaciju Francuske u pripremnom meču pred Olimpijske igre rezultatom 79:67 (18:23, 27:9, 15:20, 19:15).
Osim što je predstavljao pripremu za Olimpijske igre, ovaj meč bio je i sudar NBA zvezda odnosno Nikole Jokića, trostrukog MVP-a, i Viktora Vembanjame, mladog Francuza koji je prošle godine bio prvi pik na draftu.
Na startu su se njih dvojica i nametnuli, a onda je ceo francuski tim pojačao tempo i stigao do prednosti. Na kraju prve deonice vodili su 23:18.
Međutim, Orlovi su odlično otvorili drugu deonicu, brzo su stigli do preokreta, a potom i do dvocifrene prednosti. Može se reći da posebno raduje igra u odbrani Orlova koji su posebno u drugoj četvrtini zatvorili sve prilaze svom obruču.
Sudije su bile naklonjene Francuzima, to je ljutilo Jokića, ali upravo zbog te ljutlje srpski as počeo je da igra još bolje, kako u napadu tako i u odbrani. Poigravao se i sa Goberom i sa Vembanjamom i sa Lesorom... Prosto je neverovatno kakvu centarsku liniju imaju Trikolori, a još je neverovatnije kako je Jokić rutinski rešavao duele protiv njih. Dovoljno je reći da je u prvom poluvremenu ubacio 17 poena i imao devet skokova.
Pojedini potezi, pogoci uz faul, pa one njegove trojke, podsetili su na najsvetlije momente Somborca u dresu Denvera. Neko bi pomislio i zapitao se da li Jokić to može da ponovi u dresu Srbije, a Nikola je to rutinski činio i terao ljubitelje košarke da im padne vilica od količine majstorstva.
Za ovu fazu priprema Srbija je odigrala zaista jako dobro, zapravo odlično. Posebno raduje igra u defanzivi, ali raduje i raznovrsnost i u napadu. Još više raduje što je jasno da će naši reprezentativci igrati još bolje, čekaće se povratak i oporavak Nikole Jovića.
Zanimljiva je bila nervoza Francuza u trećoj deonici koja je kulminirala raspravom Gobera i Batuma. Oni se, kao domaćini i ekipa koja poseduje Vembanjamu, svrstavaju u favorite za zlato, smatraju se ekipom koja bi mogla da dobije Amerikance.
Pojačali su francuski košarkaši ritam u poslednjih nekoliko minuta, uspeli su da smanje zaostatak na samo četiri poena razlike, a onda je Vasilije Micić pogodio važnu trojku.
Srbiji je posao otežao posao Jokićev peti faul odnosno njegovo isključenje. Još jednu trojku od velike važnosti ubacio je i Filip Petrušev koji je Srbiji tako doneo plus devet. Pečat je još jednom trojkom stavio kapiten Bogdan Bogdanović.
Najbolji pojedinac na meču bio je Jokić sa 20 poena, 12 skokova i jednom asistencijom, a pratio ga je Bogdanović sa 15 poena, skokom i dve asistencije. Kod Francuza se najviše istakao mladi Vembanjama sa 14 poena, deset skokova i tri asistencije.
Impresivan utisak ostavili su košarkaši Srbije u prvoj javnoj proveri pred Olimpijske igre.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:04 12.07.2024
40' – Kraj! Pobeda Srbije
Orlovi slavili rezultatom 79:67.
22:39 12.07.2024
30' – Kraj treće deonice 60:52
U trećoj četvrtini istakao se Bogdan Bogdanović, kapiten srpskog tima, koji je atraktivnim potezima osigurao prednost Orlova. Francuzi su počeli bolje da igraju odbranu i uspeli su da smanje zaostatak.
Na samom kraju deonici neverovatnu trojku je pogodio Vembanjama.
21:54 12.07.2024
20' – Završeno je prvo poluvreme 45:32
Srpski košarkaši odlično su otvorili drugu deonicu i preokrenuli su rezultat. Razigrao se Nikola Jokić koji je sa Aleksom Avramovićem bio najviše zaslužan za dvocifrenu prednosti srpskog tima.
Mora se istaći da su sudije bile naklonjenije Francuzima, ali na kraju je to i pomoglo Srbiji jer su neke odluke iznervirale Jokića koji je posle toga pokazao kakav je košarkaški majstor.
Srbija posle prvih 20 minuta ima ubedljivu prednost.
21:26 12.07.2024
10' – Kraj prve četvrtine 23:18
Srbija je u jednom trenutku imala prednost, ali Francuzi su brzo uspeli da izjednače, a potom i povedu. Otišla je ta prednost čak i na deset poena razlike.
21:08 12.07.2024
21:00 12.07.2024
Dobro došli!
Pratićemo pripremnu utakmicu Srbije i Francuske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala