- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pokazala u UN delove drona kojim Ukrajina gađa Zaporošku nuklearku /video/

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sednici Generalne skupštine UN pokazao je delove drona kojim je Ukrajina u aprilu izvela napad na Zaporošku nuklearnu elektranu.
On je podsetio da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi formulisao sedam principa osiguravanja nuklearne bezbednosti, kao i pet teza za osiguravanje bezbednosti u nuklearki.
„Jedan od tih principa – o nedopustivosti napada na elektranu, Ukrajina redovno krši, u šta mogu da se uvede eksperti agencije koji se nalaze u elektrani. Ima dovoljno dokaza za to. U rukama držim deo ukrajinskog drona kojim je izveden napad na Zaporošku nuklearku 7. aprila ove godine. Neću ulaziti u detalje ovih redovnih i brojnih napada – naša zemlja redovno šalje informacije o realnom stanju u Zaporoškoj elektrani i okolnoj teritoriji u SB UN, Sekretarijat IAEA i međunarodnoj zajednici“, rekao je Poljanski.
Nakon obraćanja ruskog diplomate, Generalna skupština je odobrila rezoluciju kojom se od Rusije traži da povuče trupe sa teritorije nuklearke i da je preda pod kontrolu Kijeva. Rezolucija nije pravno obavezujuća, usvojena je sa 99 glasova, devet zemalja je bilo protiv (Rusija, Belorusija, Burundi, Severna Koreja, Kuba, Mali, Nikaragva, Sirija i Eritreja), a 60 uzdržano.
Poljanski je nakon toga rekao da je usvojena rezolucija politizovani projekat koji može samo da ohrabri pristalice rata u Evropi, SAD i Ukrajini.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala