- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija najavila nezavisni digitalni platni sistem BRIKS

© Fotohost-agentstvo brics-russia2024.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Predsednik Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko saopštila je da bi u zemljama BRIKS mogao da se pojavi multilateralni digitalni platni sistem.
„Ministarstvo finansija Rusije i Centralna banka Rusije, zajedno sa partnerima u organizaciji, pripremaju izveštaj liderima zemalja BRIKS o unapređenju međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema koji će sadržati listu inicijativa i preporuka. Rezultat izveštaja može biti stvaranje multilateralne digitalne platforme za obračune i plaćanje 'Briks bridž' koja će pomoći u zbližavanju finansijskih tržišta zemalja članica BRIKS i povećanju međusobnog trgovinskog prometa“, kazala je Matvijenko tokom govora na Parlamentarnom forumu BRIKS.
Po njenim rečima, na formiranju nezavisnog platnog sistema koji neće biti podložan političkom pritisku, zloupotrebama i spoljnom sankcionom mešanju, radi se na osnovu odluka sa prošlogodišnjeg samita BRIKS u Južnoafričkoj republici.
Kako je dodala, u tom slučaju bi mogle da se koriste digitalne valute centralnih banaka zemalja organizacije, čiji bi kurs bio vezan za vrednost nacionalnih valuta.
„Pored toga, ta digitalna platforma će biti decentralizovana kada nijedan učesnik neće moći da ograničava akcije drugih. Ako inicijativa koju predlaže Rusija bude odobrena, zemlje BRIKS će morati da koordiniraju zakonodavni rad na uvođenju nacionalne digitalne valute u opticaj i njenoj upotrebi u prekograničnim plaćanjima“, istakla je Matvijenko.
Takođe je upozorila da pokušaji Zapada da podredi svetsku trgovinu ciljevima sopstvene zelene agende i ubrzana dekarbonizacija, koja se promoviše, rizikuju da eskaliraju u velike trgovinske ratove.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala