- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počeo Somborski filmski festival

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSomborski filmski festival od 11. do 14. jula
Somborski filmski festival od 11. do 14. jula - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Somborski filmski festival otvoren je ostvarenjima "Još jedan dan“ reditelja Radivoja Bukvića i "Ruski konzul“ Miroslava Lekića, saopštili su danas organizatori.
Festival je u četvrtak zvanično otvorio Bukvić, a gradonačelnik Sombora Antonio Ratković je Aniti Laušević uručio nagradu "Specijalni Ernest" za doprinos dobrim filmovima, koja je posthumno pripala njenom suprugu glumcu Žarku Lauševiću (1960-2023), navedeno je u saopštenju.
"Glumac poput Lauša, zauvek će biti voljen i cenjen, i ostaće najomiljeniji jugoslovenski glumac. Igrao je veoma različite likove koje su sve imale njegov, Laušev pečat", ocenio je u obraćanju Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke.
© Foto : Somborski filmski festival ustupio Sputnjiku/Nebojša BabićGlumac Žarko Laušević
Glumac Žarko Laušević - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Glumac Žarko Laušević
Bukvić je na svečanosti u Atrijumu Gradske kuće rekao da je njegov rediteljski prvenac iskorak i produžetak glumačkog posla, i izrazio zadovoljstvo što kratki film inspirisan životom njegove bake Jelke, doživljava premijeru u njegovom rodnom gradu.
Tokom 6. Somborskog filmskog festivala do 14. jula biće prikazano 14 ostvarenja u četiri selekcije, a direktorka festivala Ksenija Janković je na otvaranju istakla da je ovo izdanje drugačije od prethodnih jer festival vraćaju prvobitnoj zamisli da bude posvećen "porodici naroda panonsko podunavske regije".
Festival će dodeliti nagradu "Ernest” za najbolji film, kao i priznanje "Boer” za najbolju glumicu i najboljeg glumca, a u selekciji filmova mladih autora "Boer” za najbolji film.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala