- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Okrenuli ploču: Japan više ne misli da je Rusija „izgubila vojnu moć“

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPanorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta.
Panorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta. - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Japansko Ministarstvo odbrane objavilo je godišnji izveštaj o odbrani zemlje, takozvanu „Belu knjigu”, u kojem je vojni resor revidirao procenu borbene efikasnosti ruske vojske. Tokio više ne smatra da je Moskva „izgubila vojnu moć u Ukrajini“, sledi iz analize godišnjeg izveštaja.

U prošlogodišnjem izveštaju o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini Japan je tvrdio da je „Ruska Federacija napadom na Ukrajinu izgubila vojnu snagu“, da će njena moć „ubuduće opadati“ i da bi to, „verovatno, moglo dovesti do promene u ravnoteži vojnih snaga sa okolnim državama“. Međutim, ove godine se ta retorika primetno promenila.

„Pored upornog otpora koji je Ukrajina i sama pružila, svetska zajednica je zajednički uvela sankcije i nastavlja da pruža podršku toj zemlji. Situacija je takva da treba primorati Rusiju da plati visoku cenu“, navodi se u ovogodišnjem izveštaju.
Ističe se da je Rusija, uprkos sankcijama, sposobna da dugoročno vodi vojne operacije.
„Čak i pod sankcijama, Rusija će moći da nastavi da proizvodi municiju i naoružanje u dovoljnim količinama na nivou tehnologija bivšeg Sovjetskog Saveza, što ukazuje na to da će Rusija još dugo moći da nastavi sa borbenim dejstvima“, navodi se u izveštaju.
Takođe tvrde da je Rusija 2023. godine uspela da učetvorostruči proizvodne kapacitete svoje vojne industrije, te da povećava tempo popravke i proizvodnje svakog tipa naoružanja.
Izdvajamo najvažnije teze godišnjeg izveštaja:
▪ U Indo-pacifičkom regionu je moguće da dođe do situacije slične sukobu u Ukrajini;
▪ Posebna pažnja je posvećena razvoju novog ruskog naoružanja i povećanju brojnosti vojske;
▪ Napredne tehnologije (veštačka inteligencija, hipersonično, lasersko oružje) su označene kao faktor koji menja pravila igre u ratu;
▪ U Ministarstvu odbrane Japana pojaviće se nova struktura – ​​združena operativna komanda;
▪ Dalje jačanje saradnje sa NATO-om smatra se važnim, a savez sa SAD je osnova nacionalne odbrane;
▪ U izveštaju se predviđa ubrzanje vojne modernizacije Kine, a narednih 10 godina smatra se izuzetno važnim za definisanje ishoda konkurencije između SAD i Kine;
▪ Ravnoteža vojne moći između Kine i Tajvana nastavlja da naginje u stranu Pekinga;
▪ Ostaje nepromenjen stav o sposobnosti Severne Koreje da izvede nuklearni napad;
▪ U delu posvećenom Bliskom istoku ne navode se podaci o poginulima i ranjenima u Pojasu Gaze, ali se govori o važnosti mira;
Bela knjiga odbrane je godišnji izveštaj Ministarstva odbrane Japana o situaciji u svetu sa stanovišta odbrane zemlje, kao i o aktivnostima snaga samoodbrane u protekloj godini i glavnim trendovima u svetu i u odbrambenoj sferi Japana. Bela knjiga je prvi put objavljena 1970. godine i objavljuje se svake godine od 1976. godine. Knjiga nije strateški dokument, već pregled godišnjeg razvoja u oblasti odbrane i aktivnosti japanskih snaga za samoodbranu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala