- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko je novi američki igrač u regionu

© AP Photo / Julia NikhinsonZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
Pratite nas
Ne može se očekivati da će novi američki ambasador u BiH, Daglas Džons doneti velike promene u politici svoje zemlje prema BiH i Republici Srpskoj. Džons dolazi iz istog tabora iz koga je potekao i njegov prethodnik Majkl Marfi – tabora državnog sekretara Entonija Blinkena, koji sprovode politiku koja nije naklonjena Srbima.
Ovako politički analitičar iz Banjaluke, Anđelko Kozomara komentariše vest da je veteran američke diplomatije Daglas Džons predložen za novog američkog ambasadora u Sarajevu.

Očekivanja: da ne bude bezobrazan kao Marfi

Ono što se svi nadamo je da Džons neće biti toliko ličan i nevaspitan kao što je bio Majkl Marfi i da će biti više ambasador, a manje kolonijalni upravnik, kaže Kozomara.
„Marfi je zaista prešao sve moguće granice pristojnosti i kulture, poštovanja. Mešao se u sve. Podsećam vas da je slao čoveka iz ambasade koji je išao po bankama i pretio bankarima budu li radili sa pojedincima koji su pod američkim sankcijama. Osnovno ljudsko pravo je da dobijete platu za svoj rad. Čak su i Srbi, koji su završili na višegodišnjim robijama u Hagu, dobijali redovno penziju“, ističe on.
Što se tiče generalne politike SAD prema BiH i nastojanjima da se pretvori u unitarnu državu, biće to politika i novog ambasadora, smatra naš sagovornik.
„Mogli smo i pred samit NATO-a u Vašingtonu da čujemo navodnog tvorca Dejtonskog sporazuma, Džejmsa O' Brajena da je ovakva Bosna nefunkcionalna zbog opstrukcija iz Republike Srpske, a ona samo koristi svoja dejtonska ovlašćenja koja su joj još preostala“, objašnjava Kozomara.
Očekivanja od novog ambasadora u Republici Srpskoj su, prema tome, samo da bude pristojniji u nastupu. Svi se potajno nadamo da Džons neće biti toliko drzak i bezobrazan kao što je bio Marfi, zaključuje on.

Veteran sa stažom na Balkanu

Kako se navodi zvaničnoj biografiji, Džons je karijerni diplomata, trenutno na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.
Zadužen je za evropsku bezbednost uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Severnu Evropu, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i bezbednost Arktika.
Služio je kao otpravnik poslova i zamenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. novi američki ambasador u Sarajevu ima prethodno iskustvo na Balkanu – bio je zamenik šefa misija u ambasadama u Zagrebu i Podgorici.
Pre toga bio je direktor Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Stejt departmentu, direktor za NATO i Zapadnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i član američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.
U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Džons ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2024
SVET
Bio angažovan u regionu, govori srpski: Bajden predložio Daglasa Džonsa za novog ambasadora u BiH
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala