Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vesli Klark se vraća na mesto zločina: Ključnu stvar je promašio – Srbiji pripada celo Kosovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrafit "Kad se vojska na Kosovo vrati"
Grafit Kad se vojska na Kosovo vrati - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Pratite nas
Srbija ne želi nijedan deo Kosova, jer su Kosovo i Metohija u celosti nerazdvojni deo Srbije, što je priznato i u Ujedinjenim nacijama. Niko ne može Srbiji pripisivati nekakve zle namere u odnosu na tu teritoriju, već te zle namere upravo pokazuju Sjedinjene Američke Države koje su zloupotrebom sile napravile takozvanu državu Kosovo.
Ovako bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović komentariše sulude optužbe penzionisanog američkog generala Veslika Klarka da Srbija želi nove sukobe na svojoj teritoriji.
Glavnokomandujući američki general u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine, učesnik ratova u Jugoslaviji, rata na Kosovu i Metohiji, bitke na Košarama i Paštriku, učesnik čak i Hladnog i Vijetnamskog rata Vesli Klark ponovo je napao Srbiju, ovaj put ironičnim i suludim optužbama da je ona ta koja želi novi rat.
On je gostujući u programu Si-En-Ena izjavio da Srbija želi da zauzme „barem“ severni deo Kosova, a možda i više. Klark je rekao da je cilj Srbije da razbije BiH i uspostavi Veliku Srbiju, te da je Srbija „ruska ruka na Balkanu“. Klark je takođe upozorio gledaoce emisije Kristijan Amanpur i da će se „nevolja vratiti pravo na Balkan“ ukoliko njihove snage posustanu u Ukrajini.

Ne čudi Klarkova besprizornost

Jovanović komentariše Klarkovu izjavu i motive koji se kriju iza nje, istakavši da američka besprizornost ne treba nikoga da čudi. Sjedinjene Američke Države ne osvrću se ni na šta, kaže on, uključujući i sopstvene potpisane dokumente poput Rezolucije 1244.
To što je general Klark rekao da postoji opasnost od Srbije da oduzme takozvani sever Kosova, odnosno ostatka Kosova takođe je netačno. Nismo mi oni koji treba da oduzmu nešto od nečega, nego su Amerikanci i njihovi saveznici oni koji su bespravnom upotrebom fizičke sile odvojili Kosovo i Metohiju od Srbije i proglasili ih nezavisnim, rekao je Jovanović za Sputnjik.
To što je general Klark izjavio o Srbiji, dodaje Jovanović, jednostavno nije tačno. Pravo je matične zemlje da stavi veto na svaki pokušaj nasilnog oduzimanja njene teritorije i to je, po njegovim mišljenju, nepremostiva prepreka za Ameriku i sve njene generale koji žele da od ukradenog dela Srbije proizvedu neku novu državu koju bi uveli u UN.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTransparent Nema predaje
 transparent Nema predaje - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Transparent Nema predaje

Vesli Klark i fatamorgana Velike Srbije

Klark je takođe izjavio i kako Srbija želi da rasparča BiH i stvori Veliku Srbiju. Po mišljenju našeg sagovornka, Klark aktuelizuje i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu kako bi na neki način opravdao i ono što se radi u Ukrajini.
Oni smatraju da je najbolje držati se one parole „drž'te lopova“, da se ne bi oni sami prepoznali kao lopovi i kršioci međunarodnog prava. Nije Rusija ta koja je proizvela nevolje u vezi sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, već su zapadne sile te koje su sa svojim službama bile direktno angažovane na razbijanju Jugoslavije.
Po Jovanovićevom mišljenju, zapadnom bloku je potrebno da se prospe puno slovenske krvi u međusobnom obračunavanju, kako bi ideja ponovnog uspostavljanja zajedničke države bila zauvek uništena. Ono što sada NATO radi u Ukrajini, napominje on, samo je repriza onoga što su radili u Jugoslaviji, a krajnji cilj im je da posvađaju slovenske narode, zakrve ih i uživaju u njihovom međusobnom samouništavanju.

Ko je Vesli Klark?

Klark je, podseća nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, bio general koji je u ime NATO nadgledao i sprovodio akt agresije protiv naše zemlje 1999. godine. Bio je, opisuje Jovanović, gord, uzvišen u svom uverenju da mu niko ne može ništa i bio je potpuno nezainteresovan za ljudske žrtve i materijalne nesreće koje je njegovo bombardovanje svuda proizvodilo.
Očigledno da je on čovek sa dva lika i da je urođeni protivnik svake istine, što za jednog generala i nije najbolja odlika. On je morao biti principijelan ukoliko je hteo da bude general po svim pravilima. Međutim, on je bio deo tog udruženog zločinačkog poduhvata koji je Amerika zajedno sa 18 drugih članica NATO, uključujući sve veće zemlje EU, izvršila protiv mira.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGeneralštab, NATO agresija
Generalštab, NATO agresija - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Generalštab, NATO agresija
Jovanović ističe da se Klarkovo angažovanje u napadu na Jugoslaviju, kao ni sam napad, nikako i ni po jednom kriterijumu ne mogu klasifikovati kao humanitarna intervencija i podseća da su uz Klarkovo odobrenje i opravdanje gađane i uništavane železničke stanice, mostovi, celi gradovi, televizija, bolnice… Ta takozvana vojna akcija NATO bila je ništa drugo do kažnjavanje Srbije zato što se nije potčinila novom svetskom poretku. Drugim rečima, Amerika, kao pobednik u Hladnom ratu, umesto da povede svet dobrim primerima, odmah je proglasila svoju strahovladu i hegemoniju u čije ime je počela nemilosrdno da kažnjava svim mogućim sredstvima, uključujući i vojnim akcijama, sve „neposlušne“ zemlje, zaključuje Jovanović.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala