- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski agent u Parizu otkrio planove Francuske za slanje trupa u Ukrajinu

© AP Photo / Lewis JolySoldiers wait on the Champs Elysees avenue during a rehearsal for the Bastille Day parade in Paris Monday, July 12, 2021
Soldiers wait on the Champs Elysees avenue during a rehearsal for the Bastille Day parade in Paris Monday, July 12, 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Pratite nas
Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) skinula je veo tajnosti sa kompletnog izveštaja jednog od njenih agenata o slanju francuskog vojnog kontingenta u Ukrajinu u martu 2024. godine. Kompletan tekst izveštaja agenta SVR pod pseudonimom Feliks na ovu temu objavljen je u časopisu „Razvedčik“.
Šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je 19. marta da Pariz već priprema vojni kontingent od oko 2 hiljade ljudi za slanje u Ukrajinu. Francuska je to tada demantovala.
„Francuska vojska je zabrinuta zbog rasta broja poginulih Francuza na ukrajinskom ratištu. Napominje se da je samo u granatiranju privremene baze stranih vojnika u blizini Harkova 17. januara ove godine ubijeno „na desetine francuskih državljana“, a od tada su „ovakvi napadi postali norma u ukrajinskom sukobu“.
Kako nezvanično priznaje francusko ministarstvo odbrane, od rata u Alžiru u drugoj polovini dvadesetog veka takve gubitke nisu imali“, navodi se u tektu. Prema izveštaju, gubici su pažljivo skrivani, kao i sama činjenica o umešanosti francuske vojske u sukob u Ukrajini.
Pozivajući se na izvore, agent piše da je broj poginulih u Francuskoj „već prešao psihološki prag“. Objavljivanje tako osetljivih podataka može izazvati masovne proteste, napominje autor izveštaja. Prema njegovim rečima, francuski vojni vrh se plaši i nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga, kojih među poginulima ima „neproporcionalno mnogo“, a već u sadašnjoj fazi postoje problemi sa pronalaženjem „dobrovoljaca“ za rotaciju u Ukrajini.
„Prema dostupnim informacijama, francuski kontingent se ipak priprema za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi, on će brojati oko 2.000 ljudi. Ministarstvo odbrane Francuske strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći biti prebačena i stacionirana u Ukrajini neprimećeno, na taj način će postati prioritetna legitimna meta za napade ruskih oružanih snaga“, kaže se u izveštaju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala