- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Još jedno priznanje za našeg pronalazača: Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Veljko MilkovićVeljko Milković
Veljko Milković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Pratite nas
U Zadužbini Ilije Kolarca 9. jula održana je međunarodna konferencija „Nikola Tesla klubovi i Teslin narod“, u organizaciji Tesline naučne fondacija Srbije i Amerike. Među dobitnicima nagrada za promociju lika i dela Nikole Tesle je i pronalazač Veljko Milković, nagrađen za ostvarenje Tesline vizije o upotrebi gravitacije za pokretanje mašina.
Konferencija u Beogradu okupila je sve one koji su u toku prethodne godine ostvarili značajan doprinos očuvanju lika i dela jednog od najvećih naučnih umova modernog doba. Dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnije nagrade zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine na dostojanstven i originalan način promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda.
Među ovogodišnjim dobitnicima je i čuveni pronalazač Veljko Milković iz Novog Sada, koji je primio Teslinu medalju i nagradu „Tesla Spirit Avard 2024“.
Kako se moglo čuti na konferenciji, Milković je uspeo da realizuje Teslinu viziju s početka 20. veka o mogućoj upotrebi gravitacije za pogon mašina, što je Milković i postigao jedan vek kasnije, izumom tehnologije pogonskog klatna i uspešno primenjujući istu za rad mašina u vodosnabdevanju, elektroenergetici i teškoj industriji.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Veljko MilkovićVeljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada
Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2024
Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada
„Moje istraživanje dvostepenih oscilacija i primena energije pogonskog klatna, kojima se bavim od detinjstva sa prekidima, bilo je pre 30-ak godina ohrabreno saznanjem da je Nikola Tesla još početkom 20. veka u svom radu „Problem povećanja ljudske energije“ (1900) najavio mogućnost primene gravitacije za pogon mašina. Ne znajući za ove detalje koje je Tesla izneo, požrtvovano sam proučavao efekte oscilacija i mogućnosti praktične primene gravitacione sile. Tako da je jedan vek kasnije od ove Tesline vizije, to upravo i postignuto u velikoj meri, upravo primenom tehnologije sa pogonskim klatnom što potvrđuju merenja i mišljenja naučnika i stručnjaka“,navodi Milković.
Konferencija u Kolarcu održana je u okviru manifestacije „Dani Nikole Tesle 2024. – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ koja se u Srbiji održava od 27. juna do 15. jula od Gračanice do Beograda i Novog Sada.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala