- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Strelьbы iz tяžёloй ognemёtnoй sistemы TOS-1A Solncepёk na V Meždunarodnom voenno-tehničeskom forume Armiя-2019 - Sputnik Srbija

UŽIVO Holandija i Danska šalju Ukrajini lovce F-16; Oboren ukrajinski MiG-29

Pratite nas
Sistemi PVO su tokom noći uništili dve bespilotne letelice iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Sjedinjene Države i saveznici će Ukrajini isporučiti pet strateških i desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane, saopštio je Džozef Bajden.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:56 10.07.2024
Paljba iz raketnog sistema tornado G u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki general: Ruske snage vešto se adaptiraju izazovima u Ukrajini
20:09 10.07.2024
Uzbuna za vazdušni napad objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
17:46 10.07.2024
Luksemburg je na marginama samita NATO potpisao sporazum o bezbednosnim garancijama sa Ukrajinom, izjavio je premijer Luk Friden po dolasku na sastanak na višem nivou.
On je istakao da Luksemburg veruje da je NATO važan za bezbednost malih zemalja i zato će on svečano objaviti na samitu da će njegova zemlja podići nivo svojih vojnih troškova na 2 odsto BDP-a do 2030.g.
17:42 10.07.2024
Premijer Mađarske Viktor Orban „ne shvata prirodu ukrajinskog sukoba“ i ne može da bude posrednik u njemu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
„Ovo nije inicijativa, Orban ne razume prirodu ovog sukoba. Samo Evropska unija, Kina ili Sjedinjene Američke Države mogu da budu posrednici“, rekao je on u intervjuu listu „Standard“, dodavši da mađarski premijer nije sa Kijevom razgovarao o svojim posetama Moskvi i Pekingu.
Prema njegovim rečima, Orban nije dobio mandat od EU za ulogu posrednika, a Mađarska ne poseduje „instrumente za uticanje na globalne procese“.
17:36 10.07.2024
Poljska neće ispuniti zahtev Ukrajine da obara rakete iznad njene teritorije, ukoliko NATO to ne podrži, izjavio je Ministar odbrane republike Vladislav Kosinjak-Kamiš na samitu Alijanse u Vašingtonu, a prenosi Poljski radio.
17:32 10.07.2024
Belgijske vlasti ne dozvoljavaju Ukrajini da koristi lovce F-16 van granica zemlje, izjavio je v.d. premijera Aleksander de Kro po dolasku na samit NATO u Vašingtonu, a prenosi pres služba Alijanse.
16:08 10.07.2024
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da trenutno ne može biti govora o članstvu Ukrajine u NATO-u, jer bi to značilo direktan sukob između Alijanse i Rusije. Alijansa se sada suočava sa zadatkom da u rezoluciji opiše kretanje Ukrajine u NATO, iako svi pri zdravoj pameti shvataju da Kijev ne može da uđe u NATO.
„I odatle potiče formulacija završne izjave samita, koja sadrži svakakve gramatičke podvige, jer, samo pomislite, da je Ukrajina primljena u NATO, praktično bismo živeli u uslovima stalne, otvorene i ekstremno opasne pretnje od rata, jer bi članstvo Ukrajine u NATO-u nagoveštavalo direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije“, objasnio je Sijarto na televiziji „M1“.
On je naglasio da „Ukrajina sada nije pozvana da se pridruži NATO-u i faktički o članstvu ne može biti ni govora“, iako će „svi pričati o tome koliko je to važno“.
„Činjenica da je budućnost Ukrajine u NATO-u i da je to nepovratan proces svakako zvuči pompezno, ali to uopšte ne znači da je pitanje članstva Ukrajine u NATO-u već konačno rešeno“, ocenio je Sijarto.
Istovremeno, premijer Portugalije Luis Montenegro rekao je da će vlada njegove zemlje Ukrajini uputiti pomoć od 220 miliona evra 2025. godine.
„Samo ove godine procenjujemo da ćemo uspeti da dostignemo iznos podrške od više od 220 miliona evra, koji će biti izdvojen i sledeće godine“, rekao je on nakon dolaska na samit u Vašingtonu.
15:55 10.07.2024
15:38 10.07.2024
Sjedinjene Američke Države i saveznici upravo sada u Ukrajinu šalju borbene avione F-16, koji će ovog leta stići u Kijev, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Dok razgovaramo u toku je predaja lovaca F-16 iz Danske i Holandije. Ovi lovci će ovog leta leteti na ukrajinskom nebu“, rekao je on na događaju u okviru jubilarnog samita NATO-a u Vašingtonu.
Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini predaju lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina ove borbene avione dobiti iz trećih zemalja kada njeni piloti prođu obuku. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je da Hag očekuje da ove godine pošalje prve lovce F-16 Kijevu. Ona je takođe saopštila da Holandija namerava da pošalje 12-18 takvih lovaca u centar za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji. Kako je ranije izjavio ruski ambasador u Hagu Aleksandar Šuljgin, Holanđani zatvaraju oči na činjenicu da će isporuke njihovih lovaca F-16 Kijevu dovesti do produžavanja sukoba u Ukrajini.
12:44 10.07.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije
▪️ Sistemi PVO oborili su avion Mig-29 ukrajinske vojske;
▪️ Ukrajinska vojska izgubila je do 600 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“;
▪️ Grupa „Dnjepar“ uništila je skladište artiljerijske municije;
▪️ Grupa „Sever“ porazila je šest neprijateljskih brigada, Ukrajina je izgubila do 275 vojnika;
▪️ Ukrajinska vojska izgubila je do 495 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;
▪️ Grupa „Zapad“ nanela je poraz formacijama pet neprijateljskih brigada, uključujući i 12. brigadi specijalne namene „Azov“, koja je u Rusiji zabranjena i proglašena za terorističku;
▪️ Sistemi PVO Rusije oborili su četiri rakete „atakams“, četiri navođene avio-bombe „hamer“, tri sistema „hajmars“ i 55 ukrajinskih dronova;
▪️ Ukrajinska vojska izgubila je do 510 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
▪️ Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je do 135 vojnika;
12:42 10.07.2024
Zemlje NATO-a će objaviti svoju nameru da obezbede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra tokom sledeće godine i obezbede održiv nivo pomoći u oblasti bezbednosti „kako bi Ukrajina pobedila“, saopštila je Bela kuća.
Samit NATO-a (uključuje 32 zemlje) se održava u Vašingtonu od 9. do 11. jula. Podrška Ukrajini je jedno od glavnih pitanja sastanka. Kako pojašnjava Bela kuća, zapadni saveznici su spremni da ojačaju svoju kolektivnu podršku Ukrajini „u ovom kritičnom trenutku za transatlantsku bezbednost“ i ponovo potvrde svoju posvećenost budućnosti Ukrajine u NATO-u.
Konkretno, nakon rezultata Vašingtonskog samita biće usvojene sledeće inicijative:
• pojaviće se nova struktura NATO za pomoć Kijevu – NSATU. Ona će koordinisati napore za opremanje, obuku i razvoj ukrajinskih oružanih snaga u pravcu pune kompatabilnosti sa NATO-om;
• visoki predstavnik NATO-a će se pojaviti u Kijevu, koji će služiti kao koordinator saradnje NATO-a sa visokim ukrajinskim zvaničnicima;
• Saveznici će objaviti svoju nameru da obezbede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra tokom sledeće godine i obezbede održiv nivo pomoći „kako bi Ukrajina pobedila“.
„Ovi elementi, zajedno sa bilateralnom podrškom saveznika Ukrajini, čine most ka budućem članstvu Ukrajine u NATO-u“, navodi se u saopštenju Bele kuće.
12:28 10.07.2024
Oružane snage Ukrajine granatirale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti Jedna osoba je poginula, dok je sedam povređeno.
Oštećene su stambene zgrade i 20 automobila.
10:43 10.07.2024
Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Energodar u Zaporoškoj oblasti, oštećena rezetrvoar za vodu, izjavila je za Sputnjik direktor za komunikacije Zaporoške nuklearke Evgenija Jašina.
„Ukrajinski militanti su napali grad Energodar. Staklo je polomljeno", istakla je ona.
Prema rečima gubernatora Zaporoške oblasti Evgenija Balickog, u Energodaru dejstvuje PVO. Granatiranjem je poremećeno redovno snabdevanje strujom, a mogući su i prekidi u mobilnim komunikacijama i internetu, upozorio je on.
10:39 10.07.2024
Ukrajina ne može da uđe u NATO dok traje sukob u Ukrajini, rekao je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu Vašington tajmsu.
Duda je potvrdio da „Ukrajina ne može postati članica NATO-a“ dok se njen sukob sa Rusijom ne okonča“, navodi list.
Istovremeno, prema rečima političara, Ukrajina treba da bude primljena u alijansu kao punopravna članica „što je pre moguće“.
Samit NATO-a održava se od 9. do 11. jula u Vašingtonu.
07:43 10.07.2024
07:26 10.07.2024
Oštećen je energetski objekat u Rovenskoj oblasti, javila je ukrajinska kompanija Ukrenergo na svom Telegram kanalu.
„U nekoliko područja nema struje u industrijskim i stambenim objektima“, navodi se u postu.
Napominje se da je elektroenergetski objekat napao dron.
07:20 10.07.2024
Sjedinjene Države i saveznici će Ukrajini isporučiti pet strateških i desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane u narednim mesecima, rekao je predsednik Džozef Bajden na zvaničnoj ceremoniji otvaranja jubilarnog samita NATO-a u Vašingtonu.
„SAD, Nemačka, Holandija, Rumunija i Italija obezbediće Ukrajini pet dodatnih strateških sistema PVO. U narednim mesecima, Sjedinjene Države i naši partneri će Ukrajini obezbediti desetine dodatnih taktičkih sistema PVO", istakao je on.
Prema rečima šefa Bele kuće, Sjedinjene Američke Države nameravaju da učine Ukrajinu prioritetnom destinacijom za isporuke sistema protivvazdušne odbrane.
Kijev će dobiti stotine raketa presretača za PVO. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Vašingtona i njegovih partnera, Ukrajini će biti isporučeni američki Patrioti i italijanski sistemi SAMP-T, kao i taktički sistemi Nasams, Havk, Iris i Gepard.
Rusija je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne pomaže Ukrajini i samo produžava sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.
07:07 10.07.2024
„Protekle noći je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi PVO su oborili dve bespilotne letelice iznad Belgorodske i Voronješke oblasti“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako je na svom Telegram kanalu pojasnio gubernator Voronješke oblasti Aleksandar Gusev, nije bilo žrtava niti materijalne štete od pada delova bespilotne letelice iznad regiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala