- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tesla je više od naučnika - bio je i ostao simbol kritičke i nezavisne misli

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Tesla na izložbi posvećenoj Jasenovcu
 Nikola Tesla na izložbi posvećenoj Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Nikola Tesla bio je više od naučnika i pronalazača, bio je simbol kritičke i nezavisne misli i čovek koji je sanjao da električna energija bude besplatna za sve ljude na planeti i da služi za boljitak života čovečanstva, poručila je šef Sektora za javnu i kulturnu diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova Ljiljana Nikšić.
Ona je na dan rođenja velikog naučnika podsetila na reči teoretičara politike sa Harvarda Semjuela Hantingtona, koji je u svojoj knjizi "Sukob civilizacija" napisao da "mi znamo ko jesmo, kada znamo ko nismo i to određuje naš identitet", i ocenila da je zato veoma važno da se danas napomene da su Srbi Teslin narod, a ne narod kakav bi neki hteli da bude.
"Tesla je deo srpskog identitetskog koda. Srbi su, dakle, taj Teslin narod iz kojeg je potekao i o kome je uvek sa ponosom govorio. Red je da se danas svega toga setimo", poručila je Nikšićeva, koja je bila nacionalni koordinator strateške kampanje "Tesla energija mira".
Ona je naglasila da dan rođenja Nikole Tesle, koga je nazvala "električnim genijem i gorostasom civilizacije" treba da postane međunarodno priznat i slavljen dan čitave planete.

"Srbin po rođenju, Amerikanac po sopstvenom opredeljenju, inovator koji je iza sebe ostavio čak oko 700 pronalazaka, od kojih je samo 300 registrovano, nedvosmisleno je otac 21. veka, jer njegovi izumi su svuda oko nas, a novi su zasnovani na njegovim naučnim postulatima", rekla je Nikšićeva.

Podsetila je da je Svetski filozofski forum, u Atini, čiji je pokrovitelj UNESKO usvojio prvu međunarodnu Deklaraciju o Nikoli Tesli, i da mu je povodom 80 godina od smrti dodelio posthumno titulu počasnog građanina planete Zemlje.
Dodala je da je enciklopediji "Britanika" Nikolu Teslu uvrstila na listu 10 najznačajnijih ljudi u istoriji čovečanstva.
Navela je da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prošle godine pokrenulo stratešku kampanju Tesla - energija mira povodom 80 godina od smrti Nikole Tesle, kada je imenovano 80 Tesla ambasadora širom sveta, među kojima su titulu poneli i Muzej Nikola Tesla u Beogradu, Tesla naučni centar sa Vardenklifa u kojem se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija na svetu, američki biznismen Elon Mask, indijski dirigent Zubin Mehta...
Nikšićeva je ukazala da se Teslin rodni Smiljan, nalazi u blizini Gospića i podsetila da je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji Teslin spomenik u tom gradu bio dignut u vazduh, a rekonstruisan tek 2006. godine.
Ona je ocenila da je zato neophodno negovati kulturu sećanja na stradanje Tesline porodice koja je zamalo zbrisana tokom Drugog svetskog rata u genocidu za vreme ustaške vladavine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala