- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit preti: Neću dozvoliti razdruživanje Srpske, imam alate da to sprečim

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Kristijan Šmit, takozvani visoki predstavnik, rekao je da neće dozvoliti razdruživanje Republike Srpske od Federacije BiH i poručio da ima alate da to spreči.
Imam na raspolaganju sve instrumente kako bih osigurao sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje", rekao je Šmit u intervjuu za sarajevsku BHRT.
Naveo je i da se radi o "ozbiljnom kršenju" Dejtonskog sporazuma, te da ne očekuje bilo kakvu kooperaciju iz Federacije BiH po ovom pitanju.
"Ovde se ne radi o FBiH nego se radi o državi i to je ono što je definisano Dejtonskim sporazumom. Ukoliko ne bude nikakvih reakcija ljudi bi izgubili poverenje u mirovni sporazum. Čuo sam da još uvek nije jasno u Republici Srpskoj i NSRS šta zapravo sa ovim žele da urade. Ako traže moju preporuku, to je da ne idu u nikakvo razdruživanje, separaciju ili slično. To bi značilo nove granice, pomeranje stanovništva na nova mesta, i to bi izazvalo novi konflikt", rekao je Šmit.
Od političara BiH je tražio vraćanje evropskim integracijama i reformama, a ne "temama koje pripadaju 19. veku".
"Ako vidim da imamo blokade u funkcionalnosti zemlje, ja i Međunarodna zajednica možemo reagovati samo u korist građana. Ja sam tu da podsetim političke elite da moraju delovati i biti odgovorni za ono što se dešava", rekao je Šmit, preneo je Tanjug.
Kako je ranije objavljeno, Republika Srpska izradila je dokument o "mirnom razdruživanju" koji će ponuditi Federaciji BiH.
Sporazum o regulisanju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, u kojem se govori o mirnom razdruživanju, Republika Srpska je najavila pre nego što je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija o Srebrenici, inicirana u tajnosti od bošnjačkih političara.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala