- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Holivudski glumci Džon Sevidž i Lazar Rokvud gosti Somborskog filmskog festivala

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSomborski filmski festival od 11. do 14. jula
Somborski filmski festival od 11. do 14. jula - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Šesti Somborski filmski festival, koji će biti održan od 11. do 14. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, predstaviće, pored bogatog filmskog programa, i prateći program „Espreso u 11“, posvećen filmskom izdavaštvu.
„Espreso u 11“ je prateći program kolažnog tipa i predstavlja nastavak programa koji je prvi put organizovan na drugom izdanju festivala 2019. godine. Zamišljen je kao kontakt program s gostima festivala, s aktuelnim filmskim i festivalskim temama. Program vode Dejan Dabić, Goran Mitić i Goran Jovanović.
Za 12. jul je najavljena promocija filmskog izdavaštva Filmskog centra Srbije, kada će biti reči o knjizi Nedeljka Kovačića „Partizanski vestern Žike Mitrovića“. Autor knjige u nekoliko obimnih eseja rekapitulira karijeru najproduktivnijeg filmskog reditelja Žike Mitrovića, tvorca filmova „Kapetan Leši“ i „Marš na Drinu“.
Žika Mitrović je bio jedan od istaknutih autora u okviru žanra partizanskog filma, a njegov opus, kako je navedeno u saopštenju, nikada nije bio predmet ozbiljnije kritičke revalorizacije.
Istog dana biće predstavljena i knjiga Nemanje Sarača „Kako sam otkrio Ameriku“ (biografija Lazara Rajića Rokvuda), u izdanju Kulturnog centra „Laza Kostić“. O knjizi će govoriti Radoslav Zelenović, Džon Sevidž, Lazar Rokvud i Nemanja Sarač.
„Kako sam otkrio Ameriku“ predstavlja rezultat autorovog višegodišnjeg istraživačko-interpretativnog rada na rasvetljavanju života, rada i dela Lazara Rajića Rokvuda, glumca koji je prešao uzbudljiv put od vojvođanskih predela do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i drugih krajeva sveta.
Njegova životna priča važna je, kako je navedeno, ne samo kao dokaz upornosti i usredsređenosti pojedinca na ostvarenje sna i puta za koji veruje da mu je zacrtn, već i u širem kontekstu, kao dokaz sposobnosti svakog našeg umetnika da postigne zapažen uspeh u međunarodnim vodama.
Promocija knjige „Poseban kadar“, u čijem su središtu filmski kritičari i novinari koji su pisali i pišu o sedmoj umetnosti od sredine prošlog veka do početka drugog milenijuma, biće održana 13. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala