- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Čudo od deteta – pao rekord legendarnog Pelea

© AP Photo / Ariel SchalitLamin Jamal
Lamin Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2024
Pratite nas
Čudo od deteta! To je Lamin Jamal. Mladi Španac postao je najmlađi strelac na velikim takmičenjima, gledajući Evropska i Svetska prvenstva, a postao je i najmlađi igrač koji je nastupio u polufinalu dva najveća turnira.
Sa 16 godina i 362 dana postao je najmlađi fudbaler koji je postigao gol na Evropskim ili Svetskim prvenstvima. Iza sebe je ostavio čuvenog Brazilca Pelea, koji je strelac bio sa 17 godina i 239 dana.
Na Evropskim prvenstvima najmlađi strelac do danas bio je Švajcarac Johan Vonlanten koji je imao 18 godina i 141 dan kada je postigao gol, takođe protiv Francuske, na Evropskom prvenstvu 2004.
Jamal je rođen u Španiji 13. jula 2007. godine. Otac mu je poreklom Marokanac, a majka je iz Ekvatorijalne Gvineje. Mogao je da bira za koju reprezentaciju će da igra, a izabrao je da brani boje zemlje u kojoj je rođen.
Dete je Barselone u koju je došao kada je imao samo šest godina. Za prvi tim je debitovao prošle sezone i do sada je odigrao 38 utakmica postigavši sedam golova. Ovaj mladi napadač je igrao za sve mlađe selekcije Španije, a za seniorski tim je odigrao 13 utakmica.
Tu nije kraj rekordima koji su Španci oborili. Hesus Navas je postao najstariji igrač koji je igrao polufinale Evropskog prvenstva i tako srušio rekord koji je do sada držao Jens Leman.
Dani Olmo je postao prvi igrač Španije koji je postigao pogodak u tri vezana meča na Evropskim prvenstvima, tako da nema sumnje da ova reprezentacija Španije ima zaista mnogo talenta.
I zasluženo je u finalu Evropskog prvenstva, na čelu sa supertalentovanim Jamalom.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
SPORT
Kirjos poručuje: „Čačkaju medveda u oko – ne radite to protiv Novaka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala