- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Na bolnicu u Kijevu pala raketa zapadnog sistema „nasams“

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Na teritoriju dečje bolnice „Ohmatdet“ u Kijevu pala je jedna od raketa ispaljena iz sistema za protivvazduhoplovnu odbranu „nasams“ i to je potvrđena činjenica, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Pokušaji Vladimira Zelenskog da tragediju sa dečjom bolnicom u Kijevu iskoristi u propagandne svrhe još jednom potvrđuju njegovu nehumanu nacističku suštinu. Kijevski režim je spreman na sve zločine da bi sačuvao vlast. Ne mari za sudbine i živote sugrađana, uključujući decu“, saopštila je Zaharova.
Ona je podsetila da su Oružane snage Rusije, kao odgovor na pokušaje ukrajinske vojske da izvede napade na preduzeća ruskog privrednog kompleksa, gađale visoko preciznim oružjem vojne objekte u Ukrajini.
„Opet, kao što se više puta dogodilo sa ukrajinskom PVO, njene rakete su skretale sa putanje i padale na stambene zgrade i socijalne objekte. Tako je bilo i ovog puta. Već je potvrđeno, uključujući brojne svedoke, da je jedna od raketa zapadnog PVO sistema 'nasams' pogodila zgradu na teritoriji dečje bolnice 'Ohmatdet' u Kijevu“, navodi Zaharova.
Nakon toga su u Kijevu počeli da optužuju Rusiju za ubistva dece, ali nisu naveli da se u blizini pogođene klinike nalazi fabrika raketa „Artjom“, a pored nje i kompleks zgrada Ministarstva odbrane Ukrajine i skladišta Oružanih snaga Ukrajine, napominje ona.
„Naravno, niko nije rekao ni to da banderovci svesno razmeštaju sisteme PVO u stambenim kvartovima, koristeći civile kao živi štit. Kijevska hunta odavno koristi civilna preduzeća u vojne svrhe, pretvarajući ih ili u fabrike za montiranje i remont vojne tehnike ili u skladišta za zapadnu vojnu opremu“, dodaje Zaharova.
Kako je zaključila, reč je o najgrubljem kršenju međunarodnog humanitarnog prava koje zabranjuje da se civilni objekti koriste u vojne svrhe.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj kategorički odbacuje optužbe da Rusija gađa civilne objekte u Ukrajini
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala