Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin odgovorio O'Brajanu: Ne naoružavamo Kijev – pakosno pokušavate da nas posvađate sa Rusijom

© Sputnik / Lola ĐorđevićDolazak Aleksandra Vulina na sednicu Saveta za bezbednost u Predsedništvu Srbije
Dolazak Aleksandra Vulina na sednicu Saveta za bezbednost u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin odbacio je tvrdnje pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O'Brajana da Srbija svoje oružje šalje ukrajinskim snagama ocenivši da američki zvaničnik takvim navodima pokušava da posvađa Srbiju i Rusiju.
"Ukoliko se bilo šta od srpskog oružja nađe na bojištu to je kršenje svake međunarodne procedure kojom se garantuje da će oružje završiti tamo gde je ugovorom predviđeno, a ni jednim ugovorom nije predviđena Ukrajina", rekao je Vulin ističući da Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini i da pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan to zna i da zato njegov pakosni pokušaj svađanja Srbije sa Rusijom ne može da uspe.
"Srbija je da bi sprečila zloupotrebe uvela i obavezu kupca da garantuje da bez saglasnosti Srbije neće biti ustupanja ili preprodaje oružja trećim stranama. Srbija je izabrala da vodi samostalnu politiku i politiku vojne neutralnosti i O'Brajan nema prava da tumači šta smo mi izabrali, a posebno ne da govori u ime Srbije. Ima na Balkanu dovoljno zemalja koje mu to dopuštaju, Srbija nije jedna od njih", rekao je Vulin.
O'Brajan je u jučerašnjoj izjavi za Tanjug rekao da je "podrška Ukrajini od vitalnog značaja", te da se ta zemlja "zalaže za osnovni princip teritorijalnog integriteta".
"Znam da predsednik Vučić govori o ovom principu. Ne slažemo se oko nekih njegovih primena, ali u ovom kontekstu ono što Srbija čini stavljajući svoje oružje na raspolaganje pomaže Ukrajini da se izbori za osnovni princip međunarodnog prava i mi to pozdravljamo", rekao je O'Brajan.
Vulin je O'Brajana podsetio na dvostruke aršine koje SAD primenjuju kada je u pitanju princip teritorijalnog integriteta:
"Značenje principa teritorijalnog integriteta je da su granice nepovredive. To važi za sve zemlje ili ne važi ni za jednu. Priznanjem tzv. Kosova SAD i ostale zemlje koje su agresijom na Srbiju ubile međunarodno pravo pokrenule su procese koji su nezaustavljivi i za koje niko ne može reći gde će se iskazati".
"Naoružavati tzv. Vojsku Kosova i govoriti o miru je kao pustiti zmiju u kolevku i pričati o ekologiji, baš kao što se ne može pozivati na Dejton a pretiti ukidanjem RS ili glasati za rezoluciju o Srebrenici i tvrditi da nije usmerena protiv Srba", dodao je Vulin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala