- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Velika banda“ iz SAD smirila bi Balkan u dva poteza: Umesto toga, šalju strašnu antisrpsku poruku

© AP Photo / WAYNE PARTLOWStejt Department
Stejt Department - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Uzrok svih problema na Balkanu nisu „male bande“, kako je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan nazvao Srbe na severu KiM i u Republici Srpskoj. Problem je velika banda koja od agresije NATO sprovodi politiku sile nad srpskim narodom i to joj je jedino merilo.A sve bi sredili u dva poteza - poštovanjem Dejtona i Rezolucije 1244.
Ovako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović komentariše skandaloznu izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O'Brajana, koji najveće bezbednosne probleme na Balkanu vidi u Republici Srpskoj i na severu Kosova i Metohije. Američki zvaničnik smatra i da je naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga novim naoružanjem legitimna stvar.

Srbi su za O'Brajana „male bande“

U intervjuu za srpske medije, O'Brajan je izjavio da rizik na Balkanu predstavljaju lokalne bitke koje prerastaju u politički konflikt i utiču na ceo region.
Prema njegovim rečima, primarni rizici su sever Kosova i Metohije i navodna pretnja otcepljenja jednog dela BiH.
„Kfor, ali i Eufor u BiH su tu da spreče male lokalne bande“, rekao je O'Brajan.
Na pitanje zašto SAD podržavaju tranziciju tzv. KBS na standarde NATO i zbog čega je Prištini dozvoljeno da nabavlja dronove, kada po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 jedina oružana snaga koja sme da deluje na Kosovu i Metohiji jeste Kfor, O'Brajan je rekao da je rezolucija 1244 uspostavila proces za razgovor o budućnosti Kosova.
„Taj proces je doveo do nezavisnosti Kosova. Kosovo ima pravo da brani svoju teritoriju bez ugrožavanja suseda. U celini to je korak napred ka stabilnosti u regionu i za to će imati podršku SAD“, naveo je Amerikanac.

SAD su glavni podstrekač svih nevolja

Prema Jovanovićevim rečima, Amerika se u slučaju Srbije proglasila Bogom, a O'Brajan samo govori ono što je srž američke politike prema našem regionu.
„Oni negiraju sve druge osnove za regulisanje pitanja na Balkanu i promovišu samo svoje rezultate koji su posledica upotrebe fizičke i političke sile. I to je politika koju neprekidno sprovode“, navodi naš sagovornik.
O'Brajan ukazuje na navodnu opasnost u Republici Srpskoj, a ne u činjenici da je Amerika ohrabrila sistematsko dezavuisanje Dejtonskog sporazuma; što se severa Kosova i Metohije tiče, i tu je problem američka politika, koja je prvo nasilno odvojila južnu srpsku pokrajinu od svoje matice, da bi potom zloupotrebila starateljstvo UN nad njom i izdiktirala navodno rešenje svojom političkom voljom, dodaje on.
„Prema tome, oni su prouzrokovali sve nevolje koje postoje na Kosovu i Metohiji, kao i u BiH pokušavaju da to relativizuju, čak prevaziđenim smatraju ključne dokumente UN. Recimo, Rezolucija 1244 je imperativni dokument Saveta bezbednosti, jer je usvojen pod Glavom 7, što znači pod pretnjom upotrebe sile u slučaju da se ne sprovode svi članovi rezolucije. Oni uopšte nisu sprovedeni u odnosu na Srbe i na pravo Srbije na suverenitet i teritorijalni integritet koje garantuje ta rezolucija“, ističe Jovanović.

Krivac je samo jedan

Međutim, SAD Rezoluciju 1244 smatraju kratkoročnim dokumentom, koji je zamenjen takozvanim političkim dijalogom, koji je Vašington podržavao samo da bi Kosovo i Metohija postalo nezavisna država. Slično je i u BiH, jer uzrok problema nije Republika Srpska, već nepoštovanje i demontiranje Dejtonskog sporazuma od strane Bošnjaka uz direktnu podršku SAD.
„Sada se krivica prebacuje na drugu stranu, a zna se ko je krivac – samo je jedan. I kada bi on prestao sa takvom politikom jednostranog mešanja i kršenja međunarodnog prava i u slučaju Dejtonskog sporazuma, i u slučaju Rezolucije 1244 tada bi se stvari kretale u dobrom pravcu, ne bi bilo problema“, smatra Jovanović.
Vašington bi, ako bi hteo, mogao da ispravi sve greške, da se vrati poštovanju Dejtonskog sporazuma i da storniraju priznanje kosovske nezavisnosti. Umesto toga imamo zategnutost i ugrožavanje mira u regionu. Ali njih ne proizvode Srbi, već Vašington i njegovi eksponenti na Balkanu, bošnjački političari i albanski ekstremisti, zaključuje Jovanović.
Džejms O'Brajan - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
SRBIJA
Džejms O'Brajan: Rizici na Balkanu — sever Kosova i pretnja otcepljenja dela BiH
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala