- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
gađanje ukrajinskih skladišta municije i naoružanja raketama sistema Iskander  - Sputnik Srbija

UŽIVO Uništena četiri Hajmarsa; Oslobođena Jasnobrodovka

Pratite nas
U noći 9. jula presretnuto je i uništeno 38 dronova iznad ruskih regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Ulazak Ukrajine u NATO biće opisan u nacrtu deklaracije za samit NATO-a kao „nepovratan“, javio je Si-En-En.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:40 09.07.2024
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
SVET
Stoltenberg: Ukrajinski sukob otkrio ogromne propuste u borbenoj gotovosti NATO-a
20:10 09.07.2024
Holandija će na svojoj teritoriji uspostaviti mehanizam osmišljen da obaveže Rusiju da nadoknadi štetu Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.
„Pokretanje registra za izračunavanje štete u aprilu bio je prvi korak ka tome“, dodaje se u saopštenju.
Registar za obračun štete od sukoba u Ukrajini, koji je počeo sa radom u Hagu 17. jula 2023. godine, zvanično je otvoren za prijave u aprilu. Zvanična ceremonija održana je tokom međunarodne konferencije „Vraćanje pravde za Ukrajinu“ u Hagu, koju je organizovala Holandija zajedno sa Evropskom komisijom i Ukrajinom.
Prema rečima organizatora, registar, kome su se pridružile 43 zemlje, prva je komponenta buduće šeme da se Rusija primora da nadoknadi štetu Ukrajini.
15:38 09.07.2024
Ruski PVO sistemi su oko 15.20 uništili ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:04 09.07.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su visoko preciznim oružjem uništile američke sisteme „hajmars“ koji su bili pripremljeni za napad na Krim. Gađano je i mesto gde je održavan sastanak vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine. Uništena su četiri lansera sistema „hajmars“ američke proizvodnje, a likvidirano je i 35 stranih stručnjaka koji su ih opsluživali;
Oružane snage Rusije uništile su dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema S-300PS Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa trupa „Zapad“ je zauzela povoljnije položaje i odbila napad Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio do 420 vojnika;
Grupa „Sever“ Oružanih snaga Rusije uništila je ljudstvo i tehniku četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Odbijeno je devet ukrajinskih napada; Protivnik je izgubio do 310 vojnika;Grupa trupa „Istok“ je zauzela povoljnije položaje i odbila tri napada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio do 150 vojnika;
Oružane snage Ukrajine su u jednom danu izgubile do 770 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe „Jug“;
Oružane snage Rusije uništile su proizvodni pogon i skladište jurišnih dronova Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage PVO u jednom danu su oborile 97 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine i osam projektila „hajmars“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 420 ljudi u zoni odgovornosti grupe „Centar“;
12:52 09.07.2024
Jedinice ruske grupe „Centar“ oslobodile su naseljeno mesto Jasnobrodovka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
12:24 09.07.2024
Ruska vojska uništila je veliku grupu operatera udarnih dronova iz jedinice "Mađar", Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti, saopštio je sekretar za štampu regionalnog gubernatora Vladimira Vasiljenko.
On je napomenuo da su prioritetne mete za vojsku, pored artiljerije, operateri dronova.
„Naša vojska je uz pomoć dronova eliminisala veliku grupu neprijateljskih operatera FPV-dronova iz jedinice Mađar. Protivnici su se krili u kućama u selu Gavrilovka na desnoj obali Dnjepra i mislili su da su bezbedni. Jedan od njih je pogrešio – upao je u zamku. Nekoliko dana naši izviđači su bespilotnim letelicama pratili neprijatelje, a potom izveli nekoliko grupnih napada", rekao je Vasiljenko.
On je pojasnio da su ukupni gubici neprijatelja u poginulima i ranjenima iznosili do 20 militanata - operateri i pomoćno osoblje.
10:11 09.07.2024
07:41 09.07.2024
07:19 09.07.2024
Ulazak Ukrajine u NATO biće opisan u nacrtu deklaracije za samit NATO-a kao „nepovratan“, javio je Si-En-En, pozivajući se na izvore upoznate sa nacrtom.
„Bela kuća podržava upotrebu ove reči („nepovratno“) u završnoj deklaraciji ako se u dokumentu potvrđuje da se rad Ukrajine na demokratskim reformama mora nastaviti“, rekao je neimenovani američki zvaničnik televiziji.
Prema njegovim rečima, konačna verzija deklaracije samita sadržaće ovu formulaciju.
Samit NATO se održava od 9 do 11 u Vašingtonu.
07:12 09.07.2024
Snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje odbili su napad dronom na Volgogradsku oblast, rekao je gubernator Andrej Bočarov.
Kao posledica pada delova rakete, došlo je do požara na trafostanici u Frolovu i na skladištu nafte u Kalaču na Donu.
„Požar na trafostanici je brzo ugašen, napajanje strujom nije prekinuto. Vatrogasna služba regiona i Ministarstvo za vanredne situacije rade na mestu požara na skladištu nafte, nema opasnosti po stambene objekte“, rekao je on.
07:10 09.07.2024
U noći 9. jula presretnuto je i uništeno 38 dronova iznad ruskih regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Iznad Rostovske oblasti oboren je 21 dron, iznad Kurske oblasti sedam, a iznad Astrahanske oblasti pet. Još tri su uništena iznad Belgorodske oblasti, dve nad Voronježom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala