- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji ustanovljena međunarodna nagrada za mir „Lav Tolstoj“

© Sputnik / V. Babaйlov / Uđi u bazu fotografijaKartina Ge "Lav Tolstoj dok radi"
Kartina Ge Lav Tolstoj dok radi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
U Rusiji je ustanovljena nova međunarodna nagrada za mir „Lav Tolstoj“ koja će se dodeljivati za aktivnost usmerenu na jačanje mira i međunarodne saradnje, uključivanje šire međunarodne zajednice u borbu za mir u svetu, kao i postizanje dobrotvornih, kulturnih i obrazovnih ciljeva.
Nagradu će dodeljivati neprofitna organizacija „Fondacija međunarodne nagrade za mir Lav Nikolajevič Tolstoj“.
Protokol o ustanovljenju nagrade potpisan je u Moskvi u Muzeju pobede tokom događaja priređenih povodom Dana sećanja i tuge, 81-godišnjice od početka Velikog otadžbinskog rata.
Nagrada se dodeljuje za:
-izuzetne zasluge u radu usmerenom na suzbijanje pretnje od trećeg svetskog rata i sprečavanje nuklearne katastrofe;
-značajan doprinos obezbeđivanju univerzalne i jednake bezbednosti zasnovane na vladavini međunarodnog prava, okončanju trke u naoružanju, izgradnji multipolarnog i nenasilnog sveta, jačanju međusobnog razumevanja i saradnje među narodima;
-značajna dostignuća u oblasti demilitarizacije, demokratizacije i humanizacije međunarodnih odnosa na osnovu opšteprihvaćenih normi morala i prava, u rešavanju globalnih problema današnjice;
-aktivne mirovne aktivnosti i neumornu borbu u odbrani ljudskih prava i sloboda;
Laureati nagrade mogu biti pojedinci i inicijativne grupe, nacionalne i međunarodne javne fondacije, organizacije i pokreti, naučno-istraživački centri, obrazovne ustanove.
Dobitnike nagrada određuje autoritativni međunarodni žiri, predstavnici kulture, nauke i poslovnih krugova iz Rusije i država Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Dodela nagrada održaće se na rođendan Lava Nikolajeviča Tolstoja, 9. septembra u Moskvi na istorijskoj sceni Boljšoj teatra.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala