- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Modi postavili glavni cilj do 2030. godine

© Sputnik / Vladimir VyatkinTrojicka kula, Kremlj, Moskva
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
Pratite nas
Glavni rezultat pregovora ruskog predsednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija sa stanovišta ekonomije je program razvoja strateških pravaca saradnje dve zemlje do 2030. godine, izjavio je novinarima zamenik šefa administracije ruskog lidera Maksim Oreškin.
„Putin i Modi su postavili cilj da robna razmena Rusije i Indije do 2030. godine dostigne 100 milijardi dolara“, naglasio je Oreškin.
On je ocenio da je dinamika u trgovini veoma dobra.
Prema njegovim rečima, već 70 odsto trgovinskog prometa Rusije i Indije se odvija u nacionalnim valutama, a u perspektivi je korišćenje digitalnih finansijskih aktiva.
On je istakao da je na sastanku razgovarano i o pitanju gotovinskog plaćanja karticama nacionalnih platnih sistema i dodao da je postignut dogovor o interakciji centralnih banaka na ovu temu.
Pored toga, Oreškin je podvukao da će Rusija i Indija sarađivati u oblasti proizvodnje aviona, kao i da će unapređivati i produbljivati saradnju u farmaceutskoj industriji.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, komentarišući pregovore rusko-indijske delegacije ocenio da odnosi dve zemlje u potpunosti odgovaraju terminu „posebno privilegovano strateško partnerstvo“.
Istovremeno, prvi zamenik ministra inostranih poslova Indije Vinaj Kvatra rekao je na brifingu nakon pregovora delegacija da su Rusija i Indija tokom Modijeve posete Moskvi potpisali 9 dokumenata, uglavnom u oblasti ekonomske saradnje.
On je takođe istakao da su Putin i Modi razmotrili i produbljivanje saradnje dve zemlje u energetskom sektoru.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su Rusija i Indija zaključile čitav niz sporazuma u ​​okviru različitih resora na marginama posete indijskog premijera Moskvi.
Prethodno, Putin je saopštio da je robna razmena Moskve i Nju Delhija za prvi kvartal 2024. godine povećana za 20 odsto.
Danas su održani zvanični pregovori ruskog i indijskog lidera. Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je indijskom premijeru Narendru Modiju orden Svetog Andreja Prvozvanog nakon razgovora u užem formatu u Kremlju.
Premijer Indije boravi u zvaničnoj poseti Rusiji 8. i 9. jula. Dan ranije su on i Putin imali neformalni razgovor u rezidenciji ruskog lidera u Novom Ogarjovu.
Vladimir Putin i Narendra Modi na izložbi Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2024
RUSIJA
Rusija može izgraditi više nuklearnih elektrana u Indiji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala